İklim değişikliğine uyumlu kentler tasarlamada peyzaj mimarlarının rolü; Beşiktaş ilçesi örneği
The role of landscape architects in designing cities compatible with climate change; the case of Beşi̇ktaş district
- Tez No: 824172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER KART AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği, peyzaj mimarlığı, iklim acil hareketi, halk katılımı, bilinçlendirme, toplumsal farkındalık, iklim adaleti, climate change, landscape architecture, climate emergency movement, climate justice, public engagement, public awareness, public participation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Literatür taraması yapıldığında, iklim krizinin her gün dünyanın farklı bir bölgesinde yaşanan felaket haberleri ve uzman görüşlerine rağmen sistematik olarak halkın katılımına yönelik genel bakış açısının hala eksik olduğu görülmektedir. Bunun halka daha anlaşılabilir, gerçeği okuyarak ve gelecek etkilerini tahmin edebilecek düzeyde olması için görsel verilerle anlatılması algılatılması, halkın katılımın sağlanması iletişim problemlerinin önüne geçebilmek plancıların ve peyzaj mimarları disipliniyle mümkün olabilir. Bu tez çalışması, peyzaj mimarlarının ekolojik alt yapı bilinciyle diğer tasarım dallarından özel olarak ayrıldığını göstermek, iklim değişikliğinden etkilenen kentsel açık-yeşil alanlarda ekolojik tahribatı ekolojik verilerden yararlanarak hızlıca okuyabilmek, bunu tasarım yoluyla başta görselleştirme yoluyla ve halk bilinçlendirme teknikleriyle kent içerisinde vurgulayarak; halkı, yöneticileri ve yaşayan herkesi iklim acil hareketine dahil etmek ve bu harekete katılımı yaymayı amaçlamaktadır. Bu sebeple çalışma alanı içerisinde Swot ve yer analizleri yapılarak halkın farkındalığının arttırılabileceği potansiyel alanlar belirlenmiş; Beşiktaş için gelecek kurgulu görsel üretimler oluşturulmuş, potansiyel görsel üretim alanları belirlenmiş, iklim bilincini yaymak ve halkı harekete geçirmek için her alan için uygun halk katılım teknikleri önerilmiştir. Tezin çıktıları olan, analizler, görselleştirmeler ve öneri tablolarıyla; peyzaj mimarlarının, tasarımcıların, belediyelerin, okulların, vb. kurumların rehber olarak kullanabileceği sistematik bir altlık oluşturularak bu bakış açısı geliştirilmeye çalışılmıştır. İklim acil hareketini sağlamak gelecek mirasları korumak için her vatandaşın vicdani sorumluluğundadır. Haziran 2023, 135.sayfa.
Özet (Çeviri)
When the literature is reviewed, it is seen that despite the disaster news and expert opinions on the climate crisis in a different part of the world every day, the general perspective on systematic public participation is still lacking. It may be possible for planners and landscape architects to prevent communication problems by explaining and perceiving it with visual data in order to make it more understandable to the public, to read the reality and to predict its future effects, and to ensure public participation. This thesis aims to show that landscape architects are specially distinguished from other design branches with their awareness of ecological infrastructure, to be able to quickly read the ecological destruction in urban open-green areas affected by climate change by using ecological data, to emphasize this in the city through design, especially through visualization and public awareness techniques; to include the public, managers and everyone living in the climate emergency movement and to spread participation in this movement. For this reason, Swot and location analyses were carried out in the study area and potential areas where public awareness could be raised were identified; future-oriented visual productions were created for Beşiktaş, potential visual production areas were identified, and appropriate public participation techniques were proposed for each area to spread climate awareness and mobilize the public. With the analyses, visualizations and suggestion tables, which are the outputs of the thesis; a systematic infrastructure that landscape architects, designers, municipalities, schools, etc. can use as a guide has been created and this perspective has been tried to be developed. Ensuring climate emergency movement is the conscientious responsibility of every citizen to protect future heritage. June 2023, 135pages.