Çalışma bellek düzeyi düşük diskalkulik öğrencilere toplama ve çıkarma işlemlerinde muhakeme stratejisi kullanımının öğretimi
Teaching the use of reasoning strategy in addition and subtraction to dyscalculic students with low working memory level
- Tez No: 824268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Diskalkuli, Diskalkulik Öğrenciler, Muhakeme Stratejisi, Strateji Öğretimi, Toplama Ve Çıkarma İşlemleri, Dyscalculia, Students With Dyscalculia, Reasoning Strategy, Teaching Strategy, Addition And Subtraction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışma kapsamında diskalkulik öğrencilerin sayılar arası ilişkileri dikkate alarak farklı çözüm yolları geliştirmelerini sağlamak amacıyla toplama ve çıkarma işlemlerini yaparken muhakeme stratejilerini kullanmasını öğretmek amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından olan öğretim deneyi kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu diskalkulik öğrencilerle çalışılacağından amaçlı örnekleme yöntemlerinden“ölçüt örnekleme”ile seçilmiştir. Çalışmada altı Sivas ilçe merkezinde bulunan bir ortaokula devam eden beşinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Bu çalışmaya dâhil edilecek öğrencilerin seçiminde öğretmen görüşü, diskalkuli kontrol listesi, çalışma belleği ölçeği, kazanım takip çizelgesi gibi birden çok formal ve informal araç kullanılmıştır. Kazanım takip çizelgesine göre yapılan inceleme sonucu öğrencilerin hangi kazanımlara sahip oldukları ve işlemleri yaparken muhakeme stratejisi kullanmadıklarına ilişkin bilgiler elde edilmiştir. Öğretim deneyi kapsamında gerçekleştirilen araştırma, uygulama süreci ve uygulama sonrası değerlendirme olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama için etkinliklerin yapılması sırasında öğrenci ile yapılan görüşmeler, gözlem ve araştırmacı notları ve öğrenci günlüklerinden oluşan uygulama süreci, toplama ve çıkarma işlemleri performans formu ve strateji belirleme formu ile uygulama sonrası değerlendirme araçları kullanılmıştır. Öğrencilerin tasarlanan etkinliklerle yaşadıkları deneyimler ve öğrencilerin tasarlanan etkinliklerle yaşadıkları deneyimlere bağlı olarak toplama-çıkarma işlemlerinde kullandıkları muhakeme stratejilerinin neler olduğunun ortaya çıkarılması amacıyla toplanan veriler nitel araştırmanın veri analiz tekniklerinden betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre öğrencilerin uygulama öncesi hiçbirinin toplama ve çıkarma işlemlerini yaparken muhakeme stratejilerini kullanmadığı, uygulama süreciyle muhakeme strateji öğretiminin gerçekleştirildiği ve uygulama sonrası toplama ve çıkarma işlemleri yaparken muhakeme stratejilerini kullanmaya başladıkları görülmüştür. Uygulama sonrası öğrencilerin toplama-çıkarma işlemi yaparken muhakeme stratejisi kullanabildiklerinin görülmüş olması diskalkulik öğrencilerin gelişmiş işlem stratejilerini öğrenebileceklerine yönelik bir sonuç olarak yorumlanmıştır. Bu çalışma neticesinde normal gelişim gösteren öğrencilerde olduğu gibi diskalkulik öğrenciler için de toplama ve çıkarma işlemlerinin öğretiminde farklı stratejilere erken dönemde vurgu yapılmasının önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, it is aimed to teach students with dyscalculia to use reasoning strategies while performing addition and subtraction operations in order to enable them to develop different solutions by considering the relationships between numbers. teaching experiment, which is one of the qualitative research approaches, was used in the research. Since the study group of this research will be studied with dyscalculic students, it was chosen by“criterion sampling”, one of the purposive sampling methods. The study included fifth grade students attending a secondary school in six sivas town centres. In the selection of students to be included in this study, multiple formal and informal tools such as teacher opinion, dyscalculia checklist, working memory scale, and achievement tracking chart were used. As a result of the examination made according to the outcome follow-up chart, information was obtained about which acquisitions the students had and that they did not use a reasoning strategy while performing the operations. The research carried out within the scope of the teaching experiment was carried out in two stages as the implementation process and the post-implementation evaluation. During the data collection activities in the research, the application process consisting of interviews with the student, observation and researcher notes and student diaries, the addition and subtraction performance form and the strategy determination form and post-application evaluation tools were used. The data collected were analyzed with the descriptive analysis technique, one of the data analysis techniques of qualitative research, in order to reveal the reasoning strategies used by the students in addition and subtraction, depending on the experiences of the students with the designed activities and the experiences they had with the designed activities. According to the findings obtained in the study, it was seen that none of the students used reasoning strategies while performing addition and subtraction operations before the application, reasoning strategy teaching was carried out with the application process, and they started to use reasoning strategies while performing addition and subtraction operations after the application. After the application, the fact that the students were able to use the reasoning strategy while performing addition and subtraction was interpreted as a result that the dyscalculic students could learn advanced operation strategies. As a result of this study, it can be said that it is important to emphasize different strategies in the early period in the teaching of addition and subtraction for dyscalculic students as well as for students with normal development.