İki dilli okul öncesi dönem çocuklarının iletişim becerilerinin incelenmesi
Investigation of communication skills of bilingual preschool children
- Tez No: 824295
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECDET TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: iki dillilik, iletişim becerileri, okul öncesi, bilingual, communication skills, preschool
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma iki dilli olan 5-6 yaş çocuklarının iletişim becerilerinin incelenmesi amacına uygun olarak nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutundaki çalışma grubunu maximum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenen 2022-2023 eğitim öğretim yılı içerisinde okul öncesi eğitimine devam eden 5-6 yaş arasındaki iki dilli 401 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutundaki çalışma grubunu ise aşırı veya aykırı durum örnekleme tekniği ile belirlenen, iletişim beceri düzeyleri en yüksek olan 5 çocuğun öğretmeni ile iletişim beceri düzeyleri en düşük olan 5 çocuğun öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada verileri elde etmek amacıyla ''Genel Bilgi Formu'', "5-6 Yaş Çocukları İçin İletişim Becerileri Ölçeği'' ve ''Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu'' kullanılmıştır. Nicel veriler tek faktörlü ANOVA ve t-testi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre iki dilli çocukların iletişim beceri düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu ve iki dilli çocukların iletişim beceri düzeylerinin diğer tek dilli çocuklara göre ortalama bir değere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca iki dilli çocukların iletişim beceri düzeylerinin çocukların cinsiyetlerine, anne eğitim düzeyine, aile gelir durumuna, çocuk sayısına, çocukların aldıkları okul öncesi eğitim süresine, öğretmenin cinsiyetine, öğretmenin kıdem yılı değişkenlerine göre farklılık göstermediği ve iki dilli çocukların iletişim beceri düzeylerinin baba eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmektedir. Ayrıca araştırmada öğretmenlerin görüşlerine göre aile faktörünün iki dilli çocukların iletişim becerilerini etkileyen önemli bir faktör olduğu, çocukların her iki dile maruz bırakıldıklarında iletişim beceri düzeylerinin arttığı, çocukların iletişimde en çok karşılaştıkları problemin çeviri olduğu, iki dilli çocukların iletişim becerilerinin dil etkinlikleri ve okul aile işbirliği sayesinde artabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out with the mixed research method, in which quantitative and qualitative methods were used together for the purpose of examining the communication skills of bilingual 5- to 6-year-old children. The maximum diversity sampling approach was used to choose 401 bilingual children between the ages of 5 and 6 who would continue their pre-school education in the 2022–2023 academic year as the study group for the quantitative component of the research. In the qualitative dimension of the research, the study group consists of the teachers of five children with the highest communication skill levels and the teachers of five children with the lowest communication skill levels, as determined by the extreme or deviant sampling technique. The“General Information Form,”“Communication Skills Scale for 5–6 Year Old Children,”and“Teacher Interview Form”was used to collect data in this study. Quantitative components were analyzed by one-factor ANOVA and t-test. Content analysis was used to examine qualitative data. According to the study's findings, bilingual children's communication skill levels were high, and bilingual children's communication skill levels were average when compared to other monolingual children's communication skill levels. Furthermore, it is observed that bilingual children's communication ability levels do not differ based on characteristics such as children's gender, mother's education level, family income, number of children, duration of preschool education received by children, and teacher gender. The communicative ability levels of bilingual children vary significantly depending on the father's educational degree. Additionally, according to the opinions of the teachers in the study, it was concluded that the family factor is an important factor affecting bilingual children`s communication skills; children`s communication skill levels increase when they are exposed to both languages; the most common problem children encounter in communication is translation; and bilingual children`s communication skills can be strengthened through language activities and school-family collaboration.