Covıd-19 pandemisinin çocukların suça itilmesine etkisi: Silivri örneği
Impact of Covid-19 pandemic on juvenile delinquency: The case of Silivri
- Tez No: 824296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YALÇIN SARIBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, pandemi, çocuk, suça sürüklenen çocuk, suça itilme, Covid-19, pandemic, child, Juvenile delinquent, impeachment or be pushed into crime
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
2019 yılının Aralık ayında Çin'in Vuhan eyaletinde görülmeye başlanan SAR-CoV-2 virüsünün neden olduğu yeni koronavirüs hastalığı kısa sürede tüm dünyada etkisini göstermeye başlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinde yeni koronavirüs hastalığı pandemi olarak ilan edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 08/01/2023 tarihinde yayınladığı durum raporunda dünya genelinde 659 milyondan fazla vaka ve 6,6 milyondan fazla ölüm bildirilmektedir. Ölümcül olan bu hastalığın etkilerinden korunabilmek adına ülkeler birtakım kısıtlamalar uygulamıştır. Bu kısıtlamalardan bazıları okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesi, sokağa çıkma yasakları, uluslararası ve şehirlerarası ulaşımın kısıtlanması, restoran ve market çalışma saatlerinin kısıtlanmasıdır. Kısıtlamaların uygulanması ile insan sosyal yaşamı sekteye uğramış eve kapanma dönemi başlamıştır. Covid-19 pandemisi yalnızca tıbbi etkileri olan bir süreç olmaktan oldukça uzaktır. Hastalığa yakalanma korkusu, iş ve okuldan uzaklaşma, eve kapanma, akraba ve arkadaşlarla iletişim kuramama gibi nedenler insanlarda bazı psikolojik ve sosyolojik sorunlara yol açmıştır. Hal böyle iken, her ikisi de sosyal birer olgu olan suç ve pandemi arasındaki ilişki araştırmalara konu olmaktadır. Topluma yönelik suç tehdidinin en hassas noktası olan çocuk suçluluğunun pandemiden ne şekilde etkilendiği de araştırmamıza konu edilmiştir. Bu çalışmada, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Suçları Soruşturma Bürosunda, pandemiden önceki dönem olan 2019 yılında ve ülkede ilk vakanın görüldüğü 11/03/2020 tarihinden sonraki süreçte yürütülen soruşturma dosyaları analiz edilmiş ve Covid-19 pandemisinin çocukların suça itilmesine olan etkileri incelenmiştir. İncelenen dosyalardan elde edilen veriler basit istatistiki yöntem kullanılarak yorumlanmıştır. Çalışmamızda elde edilen bulgulara göre, Silivri örneğinde Covid-19 pandemisi çocukların suça itilmesi oranında %11 azalmaya neden olmuştur. Suça itilen çocukların işlediği suç tiplerinde de önemli farklılaşmalara neden olmuştur; pandemi döneminde cinsel suçların oranı %72, tehdit ve hakaret suçlarının oranı %60, evden hırsızlık suçlarının oranı %50 azalmış, bilişim suçları 4 kat artmıştır.
Özet (Çeviri)
The new coronavirus disease caused by the SAR-CoV-2 virus, which started to appear in Wuhan district, China in December 2019, began to show its effect all over the world in a short time. The new coronavirus disease was declared a pandemic by the World Health Organization (WHO) on March 11, 2020. In the status report published by the World Health Organization on 08/01/2023, more than 659 million cases and more than 6.6 million deaths are reported worldwide. In order to be protected from the effects of this deadly disease, countries implemented some restrictions. Some of these restrictions were suspending face-to-face education in schools, curfews, restrictions of international and intercity travel and transportation, and restrictions of restaurant and shop working hours. With the implementation of restrictions, human social life was interrupted and the period of closure began. The Covid-19 pandemic was far from being a process with only medical effects. Fear of getting infected by the disease, being away from work and school, staying at home, not being able to communicate with relatives and friends caused some psychological and sociological problems in people. While this is the case, the relationship between crime and pandemic, both of which are social phenomena, has been the subject of research. How juvenile delinquency, which is the most sensitive point of the crime threat to society, is affected by the pandemic has also been the subject of our research. In this study, the investigation files carried out at the Silivri Chief Public Prosecutor's Office of Juvenile Crimes Investigation Bureau in 2019, which is the period before the pandemic, and after the first case in the country, after 11/03/2020 were analyzed and the effects of the Covid-19 pandemic on juvenile delinquency were examined. The data obtained from the examined files were interpreted using a simple statistical method. According to the findings obtained in our study, the Covid-19 pandemic in the Silivri sample caused an 11% decrease in the rate of juvenile delinquency. It has also led to significant differences in the types of crimes committed by juvenile delinquents; During the pandemic period, the rate of sexual crimes decreased by 72%, the rate of threat and insult crimes by 60%, the rate of burglary crimes by 50%, and cyber crimes increased by 4 times.