Erken müdahale kapsamında COVİD-19 pandemisinin çocuklarıngelişimi üzerindeki etkisinin incelenmesi
The Impact of the COVİD-19 Pandemic on Children's Development in the Scope of Early Intervention
  1. Tez No: 914084
  2. Yazar: ZEHRA NUR ELDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN BÜŞRA KAYNAK EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, çocuk gelişimi, erken müdahale, COVID-19 pandemic, child development, early intervention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı Covid-19 pandemisinin çocukların gelişimleri üzerindeki etkisinin erken müdahale ve gelişimsel izlem çerçevesinde incelenmesidir. Bu amaç kapsamında çalışma retrospektif kohort deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Çocuk Gelişimi Birimine Mart 2018-Mart 2022 (Covid-19 pandemisi öncesi 2 yıl, Covid-19 pandemisi sonrası 2 yıl) tarihleri arasında 4 yıllık süreçte başvuran 1019 (672 erkek, 347 kız) çocuktan oluşmaktadır. Çalışmanın verileri her biri çocuğa ait gelişim izlem dosyasından elde edilmiştir. Gelişim izlem dosyasında“Gelişim İzlem Formu”ve“Denver II Gelişimsel Tarama Testi”bulunmaktadır. Çalışmanın verileri tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda Covid-19 pandemisi öncesi ve sonrası çocukların gelişimleri karşılaştırılmış ve pandeminin çocukların genel gelişimleri, kişisel sosyal gelişimleri, dil gelişimleri ve ince ve kaba motor üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu bulunmuştur. Erken müdahale kapsamında çocuk gelişimi birimi tarafından yapılan yönlendirmeler ve öneriler incelendiğinde; genel gelişimsel öneriler, dil gelişimi destek önerileri verildiği; çocuk psikiyatri, çocuk nöroloji, dil ve konuşma terapisti, bilişsel değerlendirme, işitsel değerlendirme, okul öncesi eğitim alanlarına yönlendirmeler yapıldığı ve riskli izlemlerin görüşme tekrarına çağrıldıkları belirlenmiştir. Gelişimsel müdahale amacıyla verilen danışmanlık konuları arasında kekemelik-akıcılık bozukluğu, beslenme önerileri (gıda reddi, ek besine geçiş, seçicilik vb.), tuvalet eğitimi, enürezis-enkopresiz, artikülasyon bozuklukları, uyku rutini, davranış problemleri, tik bozuklukları (parmak emme, tırnak yeme vb.), okula hazır bulunuşluk, kardeş kıskançlığı, ekran bağımlılığı, duygu düzenleme, stresle başa çıkma, ayrılık anksiyetesi, konstipasyon, boşanma, obsesyon, içe kapanıklık ve cinsel kimlik gelişimine ilişkin şüphe gibi konular yer almıştır. Pandemi sonrası verilen öneri ve yönlendirmelerde, danışmanlık konularının çeşitliliğinin ve sayısının arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of the COVID-19 pandemic on child development within the framework of early intervention and developmental monitoring. To achieve this aim, a retrospective cohort design was used. The study group consists of 1,019 children (672 boys and 347 girls) who presented to the Child Development Unit of Kırıkkale High Specialization Hospital between March 2018 and March 2022 (2 years before the COVID-19 pandemic and 2 years after the onset of the pandemic). The data for the study were obtained from each child's developmental follow-up file. The developmental follow-up file includes the“Developmental Follow-up Form”and the“Denver II Developmental Screening Test”. The data were analyzed using descriptive statistics. As a result of the data analysis, a comparison was made between the development of children before and after the COVID-19 pandemic, and it was found that the pandemic had a negative impact on children's overall development, personal-social development, language development, and both fine and gross motor skills. When examining the guidance and recommendations made by the Child Development Unit within the scope of early intervention, it was found that general developmental recommendations and language development support suggestions were provided; referrals were made to child psychiatry, pediatric neurology, speech and language therapy, cognitive assessment, auditory assessment, and preschool education areas; and children with risky follow-ups were called for follow-up consultations. Among the counseling topics provided for developmental intervention were stuttering-fluency disorders, nutrition recommendations (food refusal, transitioning to solid foods, selectivity, etc.), toilet training, enuresis and encopresis, articulation disorders, sleep routine, behavioral problems, tic disorders (thumb-sucking, nail-biting, etc.), school readiness, sibling rivalry, screen addiction, emotional regulation, coping with stress, separation anxiety, constipation, divorce, obsession, introversion, and concerns about sexual identity development. It was determined that the variety and number of counseling topics increased in the period after the pandemic.