İnce motor becerileri geliştirmek için haptik robot kollu eğitim simülatörü içeriğinin oluşturulması
Creating haptic robot arm training simulator content to develop fine motor skills
- Tez No: 824360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SOYDAN SERTTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel Oyun, Haptic Kol, İnce Motor Becerileri, Sanal Gerçeklik, Educational Game, Fine Motor Skills, Haptic Arm, Virtual Reality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezin amacı, ince motor becerileri gelişmemiş bireylerin ince motor becerilerinin gelişimine katkı sağlamak için bilişim ve mühendislik sistemlerinin önemli bir çalışma alanı olan simülasyon sistemleri kullanılarak haptik robot kollu eğitimin simülatörünün oluşturulması ve incelenmesidir. Günümüzde çocukluk döneminden başlayarak bireylerin gelişimi ve her alanda eğitimi, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Küçük yaşlardan başlanarak hayat boyu devam edecek doğru eğitimler sayesinde yaşam boyu sağlıklı, aktif ve mutlu bireyler yetiştirilmesine katkı sağlanabileceği birçok araştırma ile ortaya konulmuştur. Gelişim alanlarından birisi motor gelişimdir. Kaba motor becerileri ve ince motor becerileri olarak iki alanda incelenir. Bu çalışmamızda üzerinde duracağımız motor gelişim alanı ince motor becerileri olacaktır. İnce motor becerileri gelişmemiş veya geri kalmış bireylerin gelişiminde yeni araçların geliştirilmesine ve kullanılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bilişim teknolojileri ve simülasyon sistemlerindeki gelişmeler eğitimin her alanında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yenilikler eğitimi daha aktif, faydalı ve eğlenceli hale getirmektedir. Haptik kol ile oluşturulacak simülasyon sistemleri eğitimin her alanında kullanılmaktadır. Ayrıca, çocuğun gerçek durumu yansıtan senaryoları deneyimleyerek, risk almadan sanal ya da pratik yaparak deneyim kazandığı bir eğitim yöntemidir. Haptik kol ve simülasyon sistemleri eğitimin birçok alanında kullanıldığı gibi ince motor becerileri gelişmemiş bireylerin eğitiminde de kullanılması büyük bir fayda sağlayacaktır. Bu çalışmada ince motor becerileri gelişmemiş bireylerin ince motor becerilerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla senaryolar oluşturulmuş ve haptik robot kollu eğitim simülatörü gerçeklenmiştir. Yapılan bu çalışma ile eğitim programlarına uygun senaryolara dayanarak hazırlanan oyun temelli simülasyonların vi çocukluk döneminden başlayarak hayatın her aşamasında ince motor becerileri gelişmemiş bireylerin hem eğlenerek öğrenmesi hem de ince motor becerilerinin gelişimine nasıl katkıda bulunabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to create and examine a haptic robot arm education simulator by using simulation systems, which is an important study area of informatics and engineering systems, in order to contribute to the development of fine motor skills of individuals whose fine motor skills are not developed in early childhood. In today's world, the development and education of individuals starting from childhood is an important issue that needs to be emphasized. Numerous studies have demonstrated that providing appropriate education from an early age contributes to the development of lifelong healthy, active, and happy individuals. One of the areas of development is motor development, which can be categorized into gross motor skills and fine motor skills. In our study, we will focus on fine motor skills as the motor development area of interest. There is a need to develop and utilize new tools and resources for individuals who have underdeveloped or delayed fine motor skills in order to support their development. Advancements in information technology and simulation systems have been widely adopted in various educational fields. These innovations make education more interactive, beneficial, and enjoyable. Simulation systems created using Haptic arms offer an educational method where students can gain experiential learning in situations that reflect real-life conditions without taking the risks associated with those situations. Haptic arms and simulation systems are utilized in many areas of education, and their use in the education of individuals with underdeveloped fine motor skills would be highly beneficial. In this study, a haptic robot arm training simulator was created by using scenarios to contribute to the development of fine motor skills of individualswhose fine motor skills were not developed.With this study, it has been shown how game-based simulations, prepared based on scenarios suitable for educational programs, can contribute to the development of fine motor skills and learning with fun of individuals viii whose fine motor skills have not developed at every stage of life, starting from childhood.