Farklı ısı kaynaklarına maruz bırakılarak kaybolan mürekkeplerin spektroskopik yöntemler ile incelenmesi
Investigation of inks disappeared by exposing to different heat sources by spectroscopic methods
  1. Tez No: 824436
  2. Yazar: MEHLİKE GEZİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YALÇIN SARIBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Bilim ve Teknoloji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Forensic Medicine, Science and Technology, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Forensic Science, Forensic Document Analysis, Disappearing Inks, VSC, FTIR, Spectroscopic Methods
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ülkemizde Adli Belge İncelemeleri alanında gerçekleştirilen sahtecilikler gün geçtikçe artmakta bununla birlikte gelişen teknoloji ile yapılan sahteciliklerde değişmekte ve gelişmektedir. Günümüzde belge incelemeleri alanında sıklıkla yapılan sahtecilik arasında yer alan kaybolan mürekkeplerin çeşitliliği bu mürekkeplerin tespiti için farklı inceleme metotlarının geliştirilmesine yol açmıştır. Bu çalışmada Video Spektral Comparator (VSC), Foruier Dönüşümlü Kızılötesi Spektrometresi (FTIR), HS9P, HS515 çok dalga boylu ışık kaynağı ile kaybolabilen ve silinebilen mürekkebe sahip kalemlerin tespit edilmesi, bu sahtecilik yönteminin en kolay şekilde belirlenebilmesi hedeflenmiştir. Kımızı, mavi, siyah renkte silinme özelliği olan ve ısıyla temas halinde kaybolabilen mürekkebe sahip kalemler farklı belgeler üzerinde farklı değişkenler kullanılarak (farklı renk, ısı ve cihaz) spektroskopik cihazlarla incelenmiştir. İnceleme sonucu bütün belgelerde taşınabilir el tipi cihazlarla UV254 nm dalga boyunda hayalet görüntüler tespit edilirken, mavi renkli kalemde ve silgi ile silinenlerde daha az parlama olduğu gözlemlenmiştir. VSC ile yapılan tespitlerde de UV254 nm'de tüm belgelerde görüntü tespit edilmiştir. FTIR cihazında ise aynı kalemle yazılmış ve farklı ısı kaynaklarına maruz bırakılmış belgelerde ısı kaynaklarının yüksek oranda ayırt edilebildiği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları belge sahteciliklerinin inceleme alanına olumlu katkılar sağlayacağı gibi Adli Bilimler alanında bundan sonraki yapılacak olan çalışmalara yardımcı ve yol gösterici olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, forgeries in the field of Forensic Document Examinations are increasing day by day, however, forgeries made with the developing technology are changing and developing. The variety of lost inks, which is among the most frequently forged in the field of document examinations today, has led to the development of different examination methods for the detection of these inks. In this study, it is aimed to detect pens with ink that can be lost and erased with Video Spectral Comparator (VSC), Foruier Transform Infrared Spectrometer (FTIR), HS9P, HS515 multi-wavelength light source, and to identify this counterfeiting method in the easiest way. Red, blue, black color erasable pens with ink that can be lost in contact with heat were examined on different documents using different variables (different color, temperature and device) with spectroscopic devices. As a result of the examination, ghost images at UV254 nm wavelength were detected in all documents with portable hand-held devices, while less glare was observed in the blue colored pencil and those erased with an eraser. In the detections made with VSC, images were detected in all documents at UV254 nm. In the FTIR device, it has been determined that the heat sources can be distinguished at a high rate in documents written with the same pen and exposed to different heat sources. It has been evaluated that the results of the research will contribute positively to the investigation of document forgery and will help and guide the future studies in the field of Forensic Sciences.