Theatre - architecture - education: Theatre as a pradigm for introductory architectural design education
  1. Tez No: 82448
  2. Yazar: TUĞYAN AYTAÇ DURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık eğitimine giriş, temel tasarım ilkeleri, kompozisyon, insan-mekan ilişkisi, eğitim paradigması olarak tiyatro, Introductory architectural design education, fundamental principles of design, composition, human-space relation, theatre as educational paradigm
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmada, mimarlık eğitiminde ilk yıl bir geçiş dönemi olarak ele alınmakta ve özgün gereksinimleri doğrultusunda irdelenmektedir. Başlangıç aşamasında yaşanılan sorunlar ve mimari tasarım eğitiminin amaçları tanımlanarak yeni başlayanlar için farklı bir eğitim sistemi araştmlmaktadır. Bu çerçevede, Shakespeare'in ünlü deyişi“Dünya bir sahnedir...”den yola çıkılarak tiyatronun çeşitli boyutları ve özellikleri incelenmekte, ve mimarlığa giriş eğitimi tiyatro kuram ve pratiğine başvurularak gözden geçirilmektedir. Temel tasarım, yaratıcılık ve mimari mekana ilişkin kaynakların yanısıra kişisel deneyimlerden de yararlanılmaktadır. Bu araştırmada, mimarlık eğitimine başlangıç aşamasında tiyatronun sağlayabileceği olanaklar belirlenen üç eksen doğrultusunda tartışılmaktadır. İlk olarak, tiyatronun ürününü bir kompozisyon biçimi olarak kavramak ve buna yön veren düzenleme ilkelerinin herhangi bir tasarım ürününe yön veren ilkelerle benzerliğini araştırmak söz konusudur Bu durumda, temel tasarım ilkelerinikarşılaş tılmalı bir biçimde açıklamak mümkündür. İkinci olarak, tiyatro insanın mekan içindeki varlığının altının çizilmesine yardımcı olabilir; bu noktadan çıkarak, mimarlığın temel sorumluluklarından biri olan insan konusu tiyatronun canlı olma özelliğinden yararlanılarak gündeme getirilmektedir. Son olarak da, oynama içgüdüsünden hareket ederek, öğrencilerin gereksinim ve sorunlarını anlamaya ve öğrenci-öğretim elemanı arasındaki ilişkiyi güçlendirmeye yönelik bir pedagojik bakış açısı geliştirilmiştir.. Sonuç olarak tiyatronun, mimarlık eğitimine her türlü insani gereksinmeyi içeren bir yaklaşımla başlamaya yardımcı olabilecek gizilgücü içinde barındığı, ve herhangi bir araştırmaya farklı bir perspektiften bakabilmenin önemli araçlarından biri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, considering its peculiarities and transitional character, specifically the first year of architectural design education is scrutinized. Defining the main objectives of the introductory architectural design education and taking into account the problems experienced in due course an alternative education method for the beginners is searched. Departing from the well-known aphorism by Shakespeare:“All the world is a stage...”, different dimensions and attributes of theatre are examined and the introductory. architecture education is reviewed with reference to the sources on theory and practice of theatre. Existing literature on basic design, creativity and architectural space is surveyed and the personal experiences are included. In this investigation, three axes are differentiated to elaborate on the possible ways of incorporating theatre while introducing architecture. First, a theatrical product can be conceived as a form of composition, hence its principles of organization are compatible with any design product. As a matter of fact, the mfundamentals of design can be explicated simultaneously. Second, theatre provides the opportunity for amplifying the presence of human being in space; thus architecture, with its basic responsibility towards the human subject matter, can be introduced with reference to the living quality in theatre. Third, the play- instinct may initiate the development of a pedagogical outlook that helps to understand the problems and needs of the students and the interaction between the students and the instructors. In addition to the potential in theatre for introducing architecture on the basis of all sorts of human needs, it is concluded that theatre can be appreciated as an important agent to draw the outlines of any investigation from a detached perspective.