Hıyar (cucumis sativus) bitkisinde kök-ur nematodları (meloidogyne spp.)'na karşı mücadelede salisilik asit ve paecilomyces lilacinus strain pl1'un birlikte kullanım olanakları
Determination of synergic usage effectiveness of salicylic acid and paecilomyces lilacinus strain pl1 in the control root-knot nematodes (meloidogyne spp.) in cucumber (cucumis sativus) growing
  1. Tez No: 824533
  2. Yazar: BARIŞ ÇİPLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP KAŞKAVALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hıyar, Meloidogyne incognita, Paecilomyces lilacinus, salisilik asit, Cucumber, Meloidogyne incognita, Paecilomyces lilacinus, Salicylic acid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dünyada artan nüfus ile birlikte tarımsal üretim miktarı da doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Ancak dünya nüfusunun çok hızlı bir şekilde artmasından dolayı tarımsal üretimde yaşanan kayıpların minimum seviyeye indirilmesi gerekmektedir. İnsan beslenmesi açısından en önemli besin kaynaklarından biri olan sebze grubunun içinde hıyar bitkisi çok önemli bir yere sahiptir. Dünyada hıyar yetiştiriciliğinin ekonomik olarak en büyük kayıplarından biri de bitki paraziti nematodlarından kaynaklanmaktadır. Sebze yetiştirilen alanlarda daha da yaygınlaşarak büyük ekonomik kayba sebep olan nematodlara karşı mücadele oldukça zor ve önem arz etmektedir. Geçmişten günümüze kadar kullanılan kimyasalların hızlı sonuç vermesi ve ekonomik olmasından dolayı çok fazla tercih edilmektedir. Ancak insan, hayvan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemesinden dolayı alternatif mücadele yöntemlerine doğru yönelim gösterilmektedir. Bu çalışmada hıyar bitkisinde Meloidogyne incognita'ya karşı bitkide Sistemik Kazanılmış Dayanıklılığı aktif edip nematodların zararını azaltıp, bitki gelişimini olumlu yönde etkileyen salisilik asit ile birlikte organik tarımda kullanımı yaygınlaşan Bio Nematon (Paeciloymces lilacinus) SL ve WP formülasyonlarının ayrı ayrı ve kombine olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. İklim odasında saksı denemesi olarak gerçekleşen bu çalışmada fotoperiyod süresi 16:8 ve iklim odası sıcaklığı 27±3°C olacak şekilde ayarlanmıştır. Yapılan çalışmada negatif kontrol uygulaması dışında her uygulamaya 1500 adet 2.dönem larva fide ekimi ile birlikte verilmiştir. Daha sonra bu çalışmada elde edilen verilere bakıldığında salisilik asitin kontrol uygulamalarına göre ur skala değerini %53, salisilik asit ile Bio Nematon WP kombinasyonunun %51,3 ve salisilik asit ile Bio Nematon SL kombinasyonunun %50,9 azalttığı saptanmıştır. Toprakta bulunan 2.dönem larva sayılarının kontrol parseline kıyasla incelendiğinde salisilik asit uygulaması ve salisilik asit ile Bio Nematon SL kombinasyonun %34,1 azalttığı belirlenmiştir. Bitki gelişimi açısından yapılacak değerlendirmede salisilik asit uygulamalarının bitki boyu ve yaprak sayısı bakımından olumlu etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increasing population in the world, the amount of agricultural production is increasing in direct proportion. However, due to the rapid increase in the world population, the losses in agricultural production should be minimized. Cucumber plant has a very important place in the vegetable group, which is one of the most important food sources in terms of human nutrition. One of the biggest economic losses of cucumber cultivation in the world is due to plant parasitic nematodes. The management against nematodes, which become more widespread in vegetable growing areas and cause great economic loss, is very difficult and important. The chemicals used from the past to the present are preferred a lot because they give fast results and are economical. However, due to the negative effects on human, animal and environmental health, there is a tendency towards alternative management methods. In this study, the use of Bio Nematon (Paeciloymces lilacinus) SL and WP formulations, which are widely used in organic agriculture, together with Salicylic acid, which activates Systemic Acquired Resistance (SAR) in the plant against Meloidogyne incognita in the cucumber plant, reduces the damage of nematodes and improves plant growth, were investigated separately and in combination. In this study, which was carried out as a pot experiment in the climate chamber, the photoperiod time was set to be 16:8 and the climate chamber temperature to be 27±3°C. In the study, 1500 nematodes were given to each application character with the sowing of seedlings, except for the negative control application character. Then, looking at the data obtained in this study, it was observed that the knot scale value of salicylic acid decreased by 53%, the combination of Bio Nematon WP formulation of salicylic acid by 51.3% and the combination of Salicylic acid with Bio Nematon SL formulation by 50.9%. When the number of 2nd juveniles in the soil was examined compared to the control plot, it was determined that the application of salicylic acid and the combination of salicylic acid and Bio Nematon SL formulation decreased by 34.1%. In the evaluation to be made in terms of plant growth, it was determined that salicylic acid applications had a positive effect on plant height and number of leaves.