Imaging elasticity with nuclear magnetic resonance
Nükleer manyetik rezonans ile elastiside görüntülemesi
- Tez No: 82466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. B. MURAT EYÜPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: medikal görüntüleme, manyetik rezonans elastografî, elastisite. iv, medical imaging, magnetic resonance elastography, elasticity. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz NÜKLEER MANYETİK REZONANS İLE ELASTISITE GÖRÜNTÜLEMESİ Akalın, Zeynep Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. B. Murat Eyüboğlu Eylül 1999, 93 sayfa Bu çalışmada, yumuşak dokuların mekanik özelliklerinin manyetik rezonans (MR) teknikleri kullanarak görüntülenmesi amaçlanmıştır. Önerilen görüntüleme yönteminde standart bir fırıl-eko darbe dizisine ek olarak cisim mekanik olarak itilmiş, bu sırada harekete duyarlı gradyanlar kullanılmıştır. MR Görüntüleme'- den elde edilen faz görüntüsünden her pikselin uygulanan itmeye bağlı olarak ne kadar yer değiştirdiği saptanabilmektedir. İki boyutlu bir görüntüde her iki yöndeki deformasyonları saptayarak, objenin elastisite dağılımı bulunabilir. Görüntü oluşturma algoritması elastisite dağılımındaki küçük değişimler için, yerdeğiştirme dağılımı ve elastisite dağılımı arasında lineer bir ilişki farzedile- rek oluşturulmuştur. Problemin durumu, tekil değer ayrışmasıyla incelenmiştir. Görüntü oluşturmada ne kadar tekil değerin atılacağının görüntüyü nasıl etki lediği incelenmiştir. Görüntü oluşturma algoritmasının verimliliğinin incelenebil mesi için değişik fantomlar gürültülü ve gürültüsüz veri kullanarak tasarlan mıştır. Deneysel olarak elde edilmiş yerdeğiştirme görüntüsünden elastisite dağılı mı oluşturulmuştur. Bu tezde tanıtılan görüntüleme sisteminin yumuşak doku lardaki sertliklerin tespitinde kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGING ELASTICITY WITH NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE Akalın, Zeynep MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. B. Murat Eyüboğlu September 1999, 93 pages In this study, a method is described to investigate the mechanical properties of soft objects using nuclear magnetic resonance imaging (MRI). The object is mechanically compressed and released at the application of the pulse sequence and motion-sensitizing gradients are used in addition to a spin-echo pulse se quence when the object is compressed. It is possible to detect the displacement of each pixel due to the applied compression from the phase distribution obtained by MRI. By determining the deformations in two directions of a 2D image, it is possible to reconstruct the elasticity distribution of the body. The recon struction algorithm is carried out by assuming a linear relationship between the displacement distribution and the elasticity distribution for small perturbations in the elasticity distribution. The conditioning of the problem is examined using singular value decomposition. Simulations are done to see the effect of the trun cation level on the reconstruction. Different phantoms are designed to examine the efficiency of the reconstruction algorithm using noisy and noise-free data. By reconstructing the elasticity distribution from the experimentally obtained displacement data, it is shown that the imaging modality described in this thesis may be used to detect any stiffness in the soft tissues.