Meme lezyonlarının değerlendirilmesinde manyetik rezonans görüntüleme ve shear wave elastografi karşılaştırması
Magnetic resonance imaging and shear wave elastography comparison in the evaluation of breast lesions
  1. Tez No: 648068
  2. Yazar: SUAT KAMİL SÜT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL AĞLAMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme lezyonları, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Shear Wave Elastografi, Breast lesions, Magnetic Resonance Imaging, Shear Wave Elastography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Meme lezyonlarının incelenmesinde Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)'nin, benign ve malign lezyonların ayrımında kısıtlılıkları bulunması nedeniyle mamografi ve ultrasonografiden edinilen ek bulgulara ihtiyaç duyulmaktadır. Shear Wave Elastografi (SWE) ise kantitatif veriler ile doku sertliği hakkında bilgi veren B-mod ultrasonografinin lezyon karakterizasyonuna katkı sağlayan güncel bir yöntemdir. Bu çalışmamızda amaç hem MRG ile SWE verilerini karşılaştırmak hem de bu görüntüleme tekniklerinin ayrı ayrı ve birlikte kullanıldığında tanıya katkısını araştırmaktır. Çalışmamıza Ocak 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında, Fırat Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda yapılan meme MRG incelemesi sonrasında biyopsi endikasyonu olan olgulardan onamları alınanlar dahil edildi. Sonografik olarak kitlesel görünümü bulunan olgulara biyopsi öncesinde SWE incelemesi yapıldı. 46 olgunun MR incelemesinde lezyonların lokalizasyonu, boyutları, kontrastlanma eğrileri, kontrastlanma özellikleri, yağ baskılı T2A sekansında intensiteleri, SWE incelemesindeki kPa cinsinden Emean değeri ve histopatolojik sonuçları irdelendi. Çalışmamızda MRG ve SWE bulguları, histopatolojik sonuçlar ile kendi içinde ve karşılıklı olarak değerlendirildi. SWE ile MRG'ye göre ayrı ayrı ve beraber olarak değerlendirme sonrası malign-benign olarak tanımlanan lezyonların histopatolojik sonuçlarına göre tanı tutarlılıkları karşılaştırıldı. Karşılaştırmamız sonucunda MRG'nin duyarlılığının, SWE'nin ise özgüllüğü ve doğruluğunun daha yüksek olduğu bulundu. MRG ile beraber SWE değerlendirmeye katıldığında MRG'nin doğruluğunda artış saptandı. Ayrıca tip 3 kontrastlanma eğrisi gösteren ve T2A sekansında izo/hipointens olanlarda kendi içlerindeki diğer parametrelere göre elastografi değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu saptandı. Sonuç olarak meme lezyonlarının karakterizasyonunda; MRG ile beraber SWE kullanımının tanıda doğruluk oranlarını arttırdığı görüldü. Ayrıca meme MRG'de tip 3 kontrastlanma gösteren ve T2A sekansında izo/hipointens olan lezyonların SWE'de sert elastisite paterni göstereceğinin öngörülebileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Magnetic Resonance Imaging (MRI) is used with assistive imaging methods such as mammography and ultrasonography in the examination of breast lesions. Additional findings from mammography and ultrasonography on breast MRI are needed due to the distinction limitations between benign and malignant lesions. Shear Wave Elastography (SWE) is an up-to-date method that contributes to the lesion characterization of B-mode ultrasonography and provides information about quantitative data and tissue stiffness. The aims of this study are to compare the MRI and SWE data and investigate the contribution of these imaging techniques to diagnosis when both are together and seperately used. This study included the consents of patients whom required diagnostic biopsy, after their breast MRI examination performed at Fırat University Hospital between January 2019 and May 2020. Patients with a mass appearance suitable for sonographic evaluation were SWE examined before biopsy. From the MR examination of 46 patients, lesion localization, size, contrast curves, contrast enhancement features, intensity in the fat-suppressed T2A sequence, Emean value in terms of kPa in the SWE examination and histopathological results were examined. In our study, MRI and SWE findings were internally and mutually evaluated with histopathological results. After the separate and together evaluation of SWE and MRI results the consistency of diagnosis was compared according to the histopathological results of the malignant-benign defined lesions. As a result of our comparison, the sensitivity of MRI and the specificity and accuracy of SWE were found to be higher than the other. The accuracy of MRI was increased, when SWE was included in the evaluation along with MRI. Also, statistically significant increase was found in elastography values compared to the internal other parameters of cases showed Type3 enhancement curve and iso-hypointense on T2 weighted sequence. In conclusion, we observed that the mutual use of SWE with MRI increases the diagnosis accuracy in the characterization of breast lesions. As an additional finding we observed that lesions showing Type 3 enhancement curve in breast MRI and iso- and hypointense on the T2W sequence can be predicted to show a hard elasticity pattern on SWE.