A Comparative study of artificial neural network and the alternative statistical methods
Yapay sinir ağları ve alternatif istatistik metodlarının karşılaştırmalı çalışması
  1. Tez No: 82465
  2. Yazar: FERAY ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. QAMARUL İSLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağ Sistemi, Geriye Doğru Yayılım, Doğrusal Regresyon, Basamaklı Regresyon, Lojistik Regresyon, Diskriminant Analizi. IV, Neural Network, Backpropagation, Linear Regression, Stepwise Regression, Logistic Regression, Discriminant Analysis. in
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz YAPAY SİNİR AĞLARI VE ALTERNATİF İSTATİSTİK METODLARININ KARŞILAŞTIRMALI ÇALIŞMASI Adıgüzel, Feray Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Yr. Doç. Dr. Qamarul İslam Eylül 1999, 106 sayfa Son birkaç yıldır yapay sinir ağlan büyük ilgi çekmektedir. Beynin yapısından esinlenen ve verilerden öğrenme yeteneğine sahip yapay sinir ağ sistemleri doğrusal olmayan modelleri simgeler. Sinir ağ sistemleri ve istatistiksel modeller arasında pek çok benzerlik vardır. Bu tezde öğrencilerin akademik başarısını tahmin etmek için beş farklı model - doğrusal regresyon, basamaklı regresyon, diskriminant analizi, lojistik regresyon- kullanıldı. Daha sonra sinir ağ sistemleri ve istatistiksel metodlar karşılaştırıldı. Sinir ağ sistemi kurulurken geriye doğru yayılma (backpropagation) metodu kullanıldı. Geriye doğru yayılma metodu çok tabakalı ağ sistemleri için hatanın indirgenmesi olup matematikte kullanılan zincir kuralının bir uygulamasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY OF ARTIFICIAL NEURAL NETWORK AND THE ALTERNATIVE STATISTICAL METHODS Adıgüzel, Feray M.S., Department of Statistics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Qamarul İslam September 1999, 106 pages Neural networks have received a great deal of attention over the last few years. Inspired by brain architecture, artificial neural networks represent a class of nonlinear models capable of learning from data. There is considerable overlap between the fields of neural networks and statistics. This thesis evaluates the ability of five different models -least squares regression, stepwise regression, discriminant analysis, logistic regression, and neural networks- to predict the academic success of students. In this thesis neural networks are discussed and compared with some statistical models. Backpropagation is applied which refers to the method for computing the error gradient for an multilayer network, a straight forward application of the chain rule of elementary calculus.