Studies on synthesis of novel alfa pyrone derivatives
- Tez No: 82467
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: a-piron türevleri, kloropropioniloksileme, mangan(III) asetat oksidasyonu, Arbuzov reaksiyonu, Perkow ürünü. VI, a-pyrones, chloropropionylation, mangenese(IH) acetate oxidation, Arbuzov reaction, Perkow product. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
oz YENÎa-PİRON TÜREVLERİNİN SENTEZİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR Akdağ Akın Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Okan Tarhan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Lemi Türker Eylül 1999, 58 sayfa a-Pironlar biyoaktif bir çok doğal maddede bulunurlar. Ayrıca bir çok doğal maddenin sentezinde ara maddedirler. Bu çalışmada, alkil aril ketonlar (asetofenon, propiofenon, a-tetralon) ve bir enone (S-(+)-karvon) a' -pozisyonundan mangan(IQ) asetat ve 3- kloropropiyonik asit kullanılarak oksitlendirilmişlerdir. ikinci basamakta, Arbuzov ürünü elde etmek için oksitlenme sonucu elde edilen ct'-kloropropioniloksi-alkil aril ketonlar trialkil fosfitle reaksiyona sokulmuşlardır. a'-Kloropropioniloksi- alkil aril ketonlar Arbuzov reaksiyonu vermezken, a'-kloropropioniloksi-enonlar Arbuzov ürünü vermektedirler. Bu ürün Wittig-Horner reaksiyonu vermesi için bir bazla tekrar reaksiyona sokulmuştur. Bir çok ürün elde edilmesine rağmen, içlerinde beklenen a-piron bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON SYNTHESIS OF NOVEL a-PYRONE DERIVATIVES Akdağ, Akın M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Okan Tarhan Co- Supervisor: Prof. Dr. Lemi Türker September 1999, 58 pages a-Pyrones are present in many biologically active compounds. They are also main intermediates in the synthesis of many natural products. In this study, alkyl aryl ketones (acetophenone, propiophenone, a- tetralone) and an enone (S-(+)-carvone) were oxidized at the a' -position by manganese(HI) acetate in the presence of 3-chloropropionic acid. In the second step, the a-3-chloropropionoloxy-alkyl aromatic ketones were reacted with trialkyl phosphite to obtain the corresponding Arbuzov product. Although they did not give the Arbuzov product, the a-3-chloropropionoloxy-enones gave the desired Arbuzov reaction. The intramolecular Wittig-Horner type reaction was expected when the Arbuzov product was treated with a base. Many products mwere obtained from Wittig-Horner reaction, but none of them was the desired ot-pyrone.