İskenderun baseni kantitatif basen analizi ve modellemesi
Quantitative basin analysis and modeling of İskenderun basin
- Tez No: 85958
- Danışmanlar: PROF.DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: İskenderun Baseni, Kantitatif Basen Analizi, Modelleme, İskenderun Basin, Quantitative Basin Analysis, Modeling. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz DOKTORA TEZİ iskenderun baseni kantttatif basen ANALİZİ VE MODELLEMESİ REMZİ AKSU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl: 1999, Sayfa: 126 Jüri : Prof.Dr. Cavit DEMİRKOL (Başkan) Prof.Dr. İ. Erdal KEREY (Üye) Doç.Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ (Üye) Doktara tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı; İskenderun Baseni güney kesiminin“Kantitatif Basen Analizi”yöntemiyle değerlendirilerek hidrokarbon potansiyelinin belirlenmesidir. Orta Miyosen'de oluşmaya başlayan İskenderun Baseni'nde kaynakkaya, rezervuar ve örtü kayaları sırasıyla Köpekli (Menzelet), Karaisalı (Horu) ve Cingöz (Kızıldere) formasyonlanyla temsil edilir. Köpekli formasyonu yeryer örtü kaya da olabilmektedir. Olgunlaşmanın güneybatıya doğru arttığı basende anakaya ile hazne kaya yanal ve düşey geçişli olduğundan stratigrafik kapanlar da yapısal kapanlar kadar önemlidir. Petrol penceresi 3200-5250 metreler arasındadır. Maksimum petrolün türediği en erken zaman Alt Pliyosen (5 Mabp), en geç ise günümüz (0 Mabp) olup türüm zamanı batıdan doğuya doğru gençleşmektedir. Hidrokarbon türümü ile organik maddenin olgunlaşması arasında uyumlu bir bağıntı yoktur. İskenderun Baseni'nin ısınma hızı (heating rate) yüksek olup maksimum petrolün (peak oil) türediği olgunlaşma değeri (0.7-0.8) %Ro aralığından düşüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.THESIS QUANTITATIVE BASIN ANALYSIS AND MODELING OF İSKENDERUN BASIN REMZİ AKSU DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Jury Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 1999, Pages 126 Prof.Dr. Cavit DEMİRKOL (Head) Prof. Dr. İ. Erdal KEREY (Member) Doç.Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ (Member) The aim of this study, which is carried out as a Ph.D. Dissertation, is to evaluate the hydrocarbon potential of southern part of the İskenderun Basin through Quantitative Basin Analysis. In the İskenderun Basin, formed in middle Miocene, the source, reservoir and seal rocks are represented by Köpekli (Menzelet), Karaisalı (Horu) and Cingöz (Kızıldere) formations respectively. Köpekli formation may act as a seal rock too, in some localities. The maturity values increases from East to West. Source and reservoir rocks gradually pass to each other laterally and vertically. Because of this reason, the stratigraphic traps are as important as the structural traps. The oil window is between 3200 and 5250 meters. The earliest time of the peak oil generation is early Pliocene (5 Mabp) and the latest is at present (0 Mabp). The hydrocarbon generation time is thus earlier in the West than in the East. It has been concluded that there is no fixed relationship between hydrocarbon generation and maturity of organic matter. High heating rates resulted in peak oil generation at lower maturity levels (Lower than 0.7 and 0.8 Ro%).