Politics - new media relationship 2015-2018 general elections
Siyaset - yeni medya ilişkisi 2015-2018 genel seçimler
  1. Tez No: 824858
  2. Yazar: ÖMER FATİH SAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Sosyal Medya, Twitter, Web 2.0, Endüstri 4.0, Siyasi İletişim, Bilgi Teknolojileri, New Media, Social Media, Twitter, Web 2.0, Industry 4.0, Political Communication, Information Technologies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tezin konusu, 2015-2018 genel seçimler öncesinde, seçim kampanyaları sırasında liderlerin Twitter üzerinden gerçekleştirdikleri sosyal medya kullanımlarına odaklanarak yeni medya siyaset ilişkisinin mevcut durumuna dair bir değerlendirme yapmaktır. Yeni medyanın siyasete olan etkisini tarihsel perspektiften ele almak suretiyle genel bir çerçeve de çizilmek istenmiştir. Bu tezin amacı, seçim döneminde liderlerin sosyal medya kullanımlarını veri olarak kullanarak, iletişim teknolojilerindeki yeniliklerle siyasi iletişim çalışmalarında eşzamanlı bir gelişme ve adaptasyon olup olmadığını göstermektir. Bu bağlamda bu araştırmanın en temel önemi, yeni medyanın sağladığı yeniliklerin siyasetçiler tarafından nasıl ve ne ölçüde kullanıldığını ortaya koymak ve bu yeniliklerin seçmenler nezdinde nasıl karşılık bulduğuyla ilgili çeşitli saptamalarda bulunmaktır. 2015 ve 2018 genel seçimler öncesinde, liderlerin Twitter kullanımlarına ilişkin verilere ulaştıktan sonra bu verilerin bu yöntemle tarihsel süreç de göz önüne alınarak bütüncül bir bakışla incelenmesi amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden ikincil veri ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu kapsamda çalışma Giriş, Yeni İletişim Teknolojileri ve Yeni Medya, Siyasal İletişim, Türkiye'de Yeni Medyanın Etkisi ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Yeni medya ve yeni iletişim teknolojileri tarihsel süreci içinde ele alınmış, bununla paralel olarak gelişen siyasal iletişim ve propaganda faaliyetleri ve teknikleri Türkiye özelinde kısaca değerlendirilmiştir. Geleneksel medya ile yeni medya arasındaki farklar üzerinde durulmuştur. Sosyal medyanın genel özellikleri, avantajları ve dezavantajları ortaya konularak, özellikle 2015-2018 Genel Seçimlerinde siyasi liderlerin –en yaygın ve etkili sosyal medya platformu olarak– Twitter kullanımlarına odaklanılmıştır. Buradaki verilere dayanarak grafik ve tablolar hazırlanmış ve genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis makes an assessment of the current state of the new media-politics relationship by focusing on the leaders' use of social media on Twitter during the election campaigns prior to the 2015-2018 general elections. It is also intended to draw a general framework by addressing the impact of new media on politics from a historical perspective. The aim of this thesis is to show whether there is a simultaneous development and adaptation in political communication efforts with the innovations in communication technologies by reviewing the social media usage of leaders during the election period as data. In this context, the main contribution of this research to the literature is to reveal how and to what extent the innovations provided by the new media are used by politicians and to make various determinations about how these innovations are received by voters. Prior to the 2015 and 2018 general elections, secondary data and descriptive analysis methods, which are quantitative research methods, were used in order to examine these data with a holistic perspective, taking into account the historical process. In this framework, the study consists of Introduction, New Communication Technologies and New Media, Political Communication, The Impact of New Media in Türkiye and Conclusion chapters. New media and new communication technologies are discussed in their historical process, and political communication and propaganda activities and techniques that have developed in parallel with this are briefly evaluated in Türkiye. The differences between traditional media and new media are emphasized. The general characteristics, advantages and disadvantages of social media are presented, and the use of Twitter - as the most widespread and effective social media platform - by political leaders, especially during the 2015-2018 General Elections, is focused on. Based on the data obtained, graphs and tables were prepared and a general evaluation was made.