The role of transformational leadership to boost health managers' organizational commitment with cardinal roles of perceived benefits of training and emotional intelligence (A study of Pakistani health sector)
Eğitim ve duygusal zekânın algılanan faydalarının başlıca rolleri ile sağlık yöneticilerinin organizasyonel bağlılığını artırmada dönüşüm liderliğinin rolü (Pakistan sağlık sektörü üzerine bir araştırma)
- Tez No: 824926
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Duygusal zeka, Eğitimin Algılanan Faydaları, İdealleştirilmiş etki (Nitelik ve Davranış), İlham Verici Motivasyon, Entelektüel Uyarım, Bireyselleştirilmiş Düşünce, Duygusal Bağlılık, Normatif Bağlılık, Sağlık Yöneticileri, Transformational leadership, Organizational commitment, Emotional intelligence, Perceived benefits of training, Idealized influence (attribute & behaviour), Inspirational motivation, Intellectual stimulation, Individualized consideration, Affective commitment, Continuous commitment, Normative commitment, Health managers
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Sağlık sektörü açısından kapsamlı kavram analizinin ana konularından biri, alanın hızla değişen panoramasıdır. Sağlık yöneticileri açısından dönüşümcü liderlik kavramı, çalışmada vurgulanan yeni bir yaklaşımdır. Bu liderler sağlık birimlerini dönüştürür ve rol model olarak hizmet eder, günlük aktivitelerin ötesine geçer, amaç ve hedefler belirler, sağlık personeline ilham verir ve onları motive eder, ayrıca personelin bireysel ihtiyaçlarını ve kişisel gereksinimlerini fark eder ve personeli yenilikçi fikirler sunmaya teşvik eder. sorunların çözümü. Bu çalışma, düzenleyici aracılık modeli ile dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki ilişkisini kavramsallaştırarak sağlık sektöründe liderlik literatürüne katkı sağlamaktadır. Verilerin toplanmasında kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklemi, Pakistan'daki hastanelerin biriminde yönetici pozisyonunda çalışan 261 katılımcıdan oluşmaktadır. Sonuçlar, Dönüşümcü liderliğin boyutları (İdealleştirilmiş Etki, Kalite ve Davranış, İlham Verici Motivasyon, Entelektüel Uyarım, Bireyselleştirilmiş Dikkat) ile örgütsel bağlılık ve boyutları (duygusal bağlılık, Sürekli Bağlılık ve normatif bağlılık) arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuçlar, duygusal zekanın, dönüşümcü liderliğin boyutları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerinde anlamlı bir moderatör etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışma, dönüşümcü liderliğin boyutları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide eğitimin algılanan faydalarının önemli bir aracı role sahip olduğunu bulmuştur. Bu, sağlık yöneticileri, çalışanların hastanelere olan bağlılığını artırması muhtemel olan eğitimin faydalarını anladıklarında, eğitim programlarının daha olumlu sonuçlar üretebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, hastanelerin sağlık yöneticilerinin dönüştürücü liderlik ve duygusal zeka yetkinliklerini geliştirmek için zamanında eğitimler düzenlemeleri önerilmektedir. Araştırma, gelişmekte olan ülke perspektifinden sağlık hizmetlerinde dönüşümcü liderliğin rolüne ilişkin çağdaş literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the main issue to extensive concept analysis from the perspective of healthcare sector is the domain's rapid-changing panorama. The concept of transformational leadership in terms of health managers is a new insight that has been highlighted in the study. These leaders transform the health units and serve as role models, go any further daily activities, set objectives and targets, inspire and motivate health staff, also realize the individual needs and personal requirements of the staff and encourage staff efforts to present innovative ideas for the solution of problems. The present study is the contribution to the literature of leadership in context of health sector by conceptualizing the relation of transformational leadership with organizational commitment through moderation mediated model. The data is collected using the convenience sampling method. In the present study, a sample of 261 participants working in managerial positions in the departments of hospitals in Pakistan was used. Results show that there is a positive correlation between the sub variables of transformational leadership i.e. idealized influence (attribute & behaviour), inspirational motivation, intellectual stimulation, individualized consideration with organizational commitment and its dimensions i.e. affective commitment, continuous commitment and normative commitment. The results also indicate that the emotional Intelligence have a significant moderator effect on the association between the dimensions of transformational leadership and organizational commitment in the context of Pakistani health sector. Moreover, the study also found that perceived benefits of training has a significant mediating role in the relationship between the dimensions of transformational leadership and organizational commitment. This indicates training programs may produce more positive results when health managers understand the training benefits which is likely to boost employees' commitment to the hospitals. Hence, it is suggested that hospitals should arrange training sessions timely to improve transformational leadership and emotional Intelligence competencies of health managers. The research is the effective contribution to the contemporary literature on the role of transformational leadership in healthcare from the developing country prospect.