1980 sonrası çağdaş Türk sanatı örneklerinden bir seçki ve kültür emperyalizmi
A selection of examples of contemporary Turkish art after 1980 and cultural imperialism
- Tez No: 825012
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN PERDAHÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Tarih, Fine Arts, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Emperyalizm, Kültür, Tüketim Kültürü, Kapitalizm, Çağdaş Sanat, Imperialism, Culture, Culture of Consumption, Capitalizm, Contemporary Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
İnsanlığın varoluşundan itibaren oluşturduğu gelenek, görenek, din, töre gibi davranış biçimleri yaşam tarzını belirler ve kültürel birikimi meydana getirir. Kültürel birikim, kültür ve sanat kavramının temelini oluşturur. Görsel sanatların kültürün öğelerinden biri olması, bize toplumların kültürleri hakkında bilgi sahibi olabilmemizi sağlar. Bu tez altı ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde çalışmanın konusu, amacı, katkıları, yöntemi ve sınırları anlatılmaktadır. İkinci bölümde emperyalizm kavramının tanımı, yöntemleri ve tarihi gelişim süreci genel bakış açısıyla irdelenmiştir. Emperyalizmin teknoloji ve iletişimin gelişmesiyle birlikte kültürün çeşitlenmesine olan katkısına da yer verilmiştir. Üçüncü bölümde kültür emperyalizmi ve sanat, sanat eserlerinin sanat nesnesine dönüşmesi, küresel şirketlerin oluşan sanat piyasasındaki rolü incelenmektedir. Dördüncü bölümde kültür emperyalizminin Türk toplumuna girişinin tarihsel süreci incelenmektedir. Türkiye çağdaş sanatı ve sanat piyasasına genel bir bakış yapılmıştır. Beşinci bölümde 1980 sonrası Türkiye çağdaş sanatı örneklerinden bir seçki yapılarak kültür emperyalist sisteminin sonucu toplumda oluşan batı tarzı gündelik yaşam şeklini çağdaş sanatçılar ve eserleri üzerinden incelenmektedir. Son bölümde araştırmacının bireysel çalışmaları üzerinden sosyal medya uygulamalarında özçekim paylaşılmasının insanların yaşam ve kültürlerine etkisinin üzerine yorumlamalar yapılmaktadır. Bu çalışmada emperyalizmin kültür ve sanat üzerindeki konum ve etkileri, 1980 sonrası Çağdaş Türk Sanatı örneklerinden bir seçki üzerinden incelenerek hem sanat ve akademik alana hem de gelecek kuşaklara katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Behaviors such as traditions, customs, and religions that humanity has formed since its existence determine the lifestyle and create cultural accumulation. Cultural accumulation forms the basis of the concept of culture and art. As visual arts is one of the elements of culture, it allows us to have information about the cultures of societies. This thesis is divided into six main chapters. In the first chapter, the subject, purpose, contributions, method and limits of the study are explained. In the second part, the definition of the concept of imperialism, its methods and the historical development process are examined from a general point of view. The contribution of imperialism to the diversification of culture with the development of technology and communication is also included. In the third chapter, cultural imperialism and art, the transformation of works of art into art objects, the role of global companies in the emerging art market are examined. In the fourth chapter, the historical process of the cultural imperialism's entry into Turkish society is examined. An overview of Turkish contemporary art and the art market has been made. In the fifth chapter, a selection is made from the examples of contemporary art in Turkey after 1980, and the western-style daily life style formed in the society as a result of the cultural imperialist system is examined through contemporary artists and their works. In the last part, comments are made on the effects of sharing selfies in social media applications on people's lives and cultures through the researcher's individual studies. In this study, the position and effects of imperialism on culture and art are examined through a selection of examples of Contemporary Turkish Art after 1980, and it is aimed to contribute to both the art and academic field and future generations.