القَاضِي الفاضل عبد الرَّحيم البَيْسَاني أَدِيباً
Bir edebiyatçı olarak el-Kâdı el-Fâdıl Abdurrahim el-Beysâni -edebi analiz- / The virtuous judge Abd al-Rahim al-Bisani -a critical and analytical study
- Tez No: 825082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİDAYET ZERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Author, Literature, Arabic, Al-Bisani, Al-Rahim
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Muhterem Hakim Abdülrahim el-Bisani) başlıklı bu tezimiz، Müslümanlar için savaşlarla dolu bu devirde kendini kabul ettiren bir şahsiyetten bahsetmemize neden olan Selahaddin devrinden bahsetmektedir. Selahaddin döneminde ortaya çıkan، Yaratılış Dairesi'nin yazarı ve Selahaddin'in Nazırı olana kadar ortaya çıkan، özellikle edebî yönden çok fazla yaratıcılıkla karakterize edilen faziletli kadı kişiliği; Şiir، nesir ya da eleştiri düzeyindeki edebî eserleri، dönemin yazar ve yazarları arasında büyük bir kabul görmüş، güzelliği ve yaratıcılığı nedeniyle faziletli hakimin üslubunu taklit edenler ve hatta onu edebiyat ve eleştiri dünyasında yetiştirdi، bu da onu edebiyat bilginleri ve hem modern hem de eski Arap kültürünü okuyan herkes، ister şiir، nesir veya eleştiri alanında olsun، bize söyleten، kendine ait bir tarz haline getirdi. Kadı el-Fadıl، tabir doğru ise، Selahaddin devrinde şairler، yazarlar ve eleştirmenler arasında kendini empoze eden kendi üslubu ve talebeleri olan edebiyat alanında bir ekolün sahibidir. Erdemli yargıcın kim olduğunu anlayabilmemiz için، bu çağdaki kültürel harekette erdemli yargıcın oynadığı rolü açıklamalıyız? Bu dönemin edebî hayatında hangi rolü üstlenmiştir? Ve kendisini ve bu dönemde Arap kültürüne kattığı edebî، tenkitçi ve yeni üslûbunu ve hatta eski ve modern birçok edebî esere yönelik eleştirilerini diğerlerinden ayıran özellikleri. Onun edebî yönteminin yöntemini ve modern ve eski eleştirisinin örneklerini gösterir، eleştiri yöntemini gösterir ve hatta edebî eserlerinde ve üslubunda modern ve eski eleştirmenlerin birçok görüşüne mektup sunar. Zamanında ve hatta kendi dönemindeki birçok manzum ve nesir eseri tenkidi eskilerden değil، sahip olduklarından ve sahip olduklarından biraz açıklık ve objektiflik ile edebiyat ve her türlü eleştiri alanında ve buradan hareketle mektup، erdemli yargıcın hayatını ve edebi çabalarını şiir ve nesir düzeyinde ve hem eski hem de modern eleştirisi düzeyinde ele aldı. Anahtar Kelimeler : Yazar, Edebiyat, Arapça, Al-Bisani, Al-Rahim
Özet (Çeviri)
This dissertation entitled (The Honorable Judge Abd al-Rahim al-Bisani) dealt with the talk about the era of Salah al-Din، which leads us to talk about a personality that imposed itself in this era full of wars for Muslims، namely، the personality of the virtuous judge who was characterized by a lot of creativity، especially in the literary aspect، which appeared in Saladin era until he became the writer of the Office of Creation and Minister of Salahuddin; Where his literary works، whether at the level of poetry، prose or criticism، met with a lot of acceptance among the writers and writers of the era، and those who imitated the style of the virtuous judge because of its beauty and creativity، and even trained him in the world of literature and criticism that made him a style of his own known to scholars of literature، and everyone who reads Arab culture، both modern and ancient، whether in the field of poetry، prose or criticism، which makes us say that al-Qadi al-Fadil، if the expression is correct، is the owner of a school in the field of literature that has its own students and its own style that imposed itself in the era of Saladin among poets، writers and critics، which imposed We have to explain this role played by the virtuous judge in the cultural movement in this era so that we know who the virtuous judge is? What role did he participate in in the literary life of this era? And the features that distinguished him and his literary، critical and new style that he added to Arab culture at this time، and even his criticism of many literary works For the ancients and the modernists، here the letter shows his literary and critical style and the features that distinguished this literary and critical style، and even poetic and critical models from his collection، and also from his letters showing the method of his literary style and examples of his criticism of the moderns and the ancients showing his method of criticism. His style and criticism is based on many poetic and prose works in his time، and even in other than his era، from the ancients to explain what he has and what he has with some clarification and objectivity in the field of literature and criticism of all kinds. For the ancients and the modernists، but the letter also dealt with the criticism of the modern and ancient critics of him in his poetic and prose works، and in his criticism of many literary works of the moderns and the ancients