The relationship between perceived organizational support and work engagement
Algılanan örgütsel destek ile işe tutkunluk arasındaki ilişki
- Tez No: 825120
- Danışmanlar: PROF. DR. ELA ÖZKAN CANBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, İşe Bağlılık, Algılanan yönetici Desteği, ve Algılanan İş Arkadaşı Desteği, Perceived Organizational Support, Work Engagement, Perceived Super-visor Support, and Perceived Coworker Support
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırmalar, kuruluşları tarafından desteklendiğini hisseden çalışanların işlerine daha fazla bağlı olduklarını göstermiştir. Ancak, birçok çalışma bu desteğin örgütlerdeki değerine odaklanmıştır. Bu araştırmanın amacı işe tutkunluk ile algılanan örgütsel destek arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yazar, işe tutkunluk ve algılanan örgütsel destek ilişkisinin; üst ve iş arkadaşlarından gelen destek gibi bileşenlerine baktı. Öte yandan, bu ilişkinin çalışanların bağlılığını, performansını ve iş tatminini nasıl etkilediğini inceledi. Özel ve kamu çalışanlarına çevrimiçi anket uygulanarak veri top-landı. Araştırmaya toplam 73 süpervizör ve 140 çalışan katılmıştır. Bulgularımız, algılanan örgütsel desteğin işe bağlılık üzerinde bir etkiye sahip olduğunu ve bunun, diğer iki tür desteğin (üstlerden gelen destek ve iş arkadaşlarından gelen destek) dikkate alındığında bile doğru olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın sonucu, örgütlerin öncelikle çalışanların sıklıkla ihtiyaç duyduğu temel bir unsur olan işyerinde desteği dikkate almak zorunda kalacağını, ve aynı zamanda verimliliğin artırılmasına da olanak sağlayacağını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
Research has shown that employees who feel supported by their organization are more engaged in their work. However, several studies have focused on the value of this support in organizations. The objective of this research was to identify the con-nection between perceived organizational support and work engagement. On one hand, the author looked at the components of this relationship, such as support from supervisors and coworkers. On the other hand, they examined how this relationship affected the commitment, performance, and job satisfaction of employees. Employ-ees from two companies (one private and one public) were given access to an online survey. Then, their direct supervisors assessed their performance. In total, 73 supervi-sors and 140 employees took part in the study. Our findings showed that perceived organizational support has a beneficial impact on work engagement, and this holds even when considering two other types of support (support from supervisors and support from coworkers). The conclusion of this study specifies that organizations will have to take into consideration support in the workplace, which is initially an essential element that employees often require. Furthermore, it allows for the im-provement of productivity.