İşe angaje olma ile örgütsel destek algısı ve örgüt iklimi arasındaki ilişki(Kahramanmaraş ili örneği)
The relati̇onshi̇p between job engagement, percei̇ved organi̇zati̇onal support and organi̇zati̇onal cli̇mate (sample of Kahramanmaras)
  1. Tez No: 428442
  2. Yazar: AKİF KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET DÖŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşe Angaje Olma, Örgüt İklimi, Örgütsel Destek Algısı, Job Engagement, Organizational Climate, Perceived Organizational Support
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu araştırmanın amacı, işe angaje olma ile örgütsel destek algısı ve örgüt iklimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada, hem nicel hem de nitel yöntemlerin bir arada çalışıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmı ilişkisel tarama modelinde, nitel kısmı ise olgubilim deseninde çalışılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında ölçme aracı olarak örgütsel destek algısı ölçeği, örgüt iklimi ölçeği ve bu araştırma kapsamında araştırmacı tarafından uyarlanan işe angaje olma ölçeği; araştırmanın nitel kısmında ise araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmının analizinde t testi, tek yönlü varyans analizi ve scheffe testleri ile çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Nitel kısmın analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Kahramanmaraş İli Dulkadiroğlu ve Onikişubat Merkez İlçelerindeki ilkokullar ve ortaokullar ile bu okullarda görev yapan sınıf ve branş öğretmenleri araştırma evrenini oluşturmaktadır. Araştırma evreni içerisinden araştırmanın nicel kısmı için 23 kurum ve 433 öğretmen, nitel kısım için de yine araştırma evreni içerisinden 5 kurum ve 25 öğretmen çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucu, öğretmenlerin işe angaje olma davranışları ile örgütsel destek algısı ve örgüt iklimi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Ayrıca örgüt iklimi ile örgütsel destek algısı arasında pozitif ve yüksek oranda anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between perceived organizational support, job engagement and organizational climate. In this study both qualitative and quantitative research methods were used. The study was designed as a correlative investigation model within the quantitative approach and as a phenomenological study within the qualitative approach. The data within the quantitative part were gathered with Perceived Organizational Support scale, organizational climate scale and job engagement scale and the data within the qualitative part were gathered through semi-structured interview form. The analysis of quantitative data was done with t-test, one way Analysis of Variance (ANOVA), Scheffe test and multiple regression analysis; and descriptive analysis was used with qualitative data. The population of the study consisted of teachers in primary and secondary schools in Onikişubat and Dulkadiroğlu districts of Kahramanmaraş. From the population of 23 institutions and 433 teachers for the quantitative part and 5 institutions and 25 teachers for the qualitative part of the study were assigned as work group. The results of the study indicated that there was a positive and meaningful relationship between perceived organizational support with job engagement and organizational climate. Also, there was a positive and highly meaningful proportion of relation between perceived organizational support and organizational climate.