Hizmet sektöründe çalışanların iş yükü ve psikososyal sorunları çalışanların bu sorunlarla baş etme yöntemleri: Kargo çalışanları örneği
Workload, psychosocial problems of employees in the service sector, and the ways of employees to cope with these problems: Example of cargo employees
- Tez No: 825355
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İş gücü, psikososyal sorunlar, depresyon, depresyonla başa çıkma yöntemleri, kargo, Psychosocial problems, depression, methods of coping with depression, cargo
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı; bir kargo şirketinde çalışanların iş yükü, iş yükü kontrolü, yaşadıkları psikososyal sorunlar ve bu sorunlarla baş etme yöntemlerini ortaya koymaktır. İnsanlar farklı rolleri aynı anda gerçekleştirmeye çalışabilir. Bu durum bedensel ve ruhsal olarak strese neden olmaktadır. Kişi aynı anda anne-baba, kargo işletmesinde bir çalışan, müdürlerin yanında bir ast, anne-babasına bakan bir evlat olmak zorunda kalabilir. Bu rol çeşitliliği karşısında, insanların işyerinde yaşadıkları psikososyal sorunlar ve iş yaşam dengesi, bireyler için çok yorucu olabilir. Psikolojik sağlık; kişinin gündelik yaşamını ve iş hayatını doğrudan etkiler. Bu çerçevede, yapılan bu araştırmada; çalışanların psikososyal riskleri araştırılmıştır. Çalışanların depresyon düzeyleri, iş gücü, iş stresleri, depresyonla başa çıkabilmek için kullandıkları savunma mekanizmaları, anket yoluyla ortaya konulmuştur. Araştırmanın evrenini bir kargo şirketinin personeli oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan bireyler tesadüfi örneklem yoluyla belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Beck depresyon ölçeği, Depresyonla başa Çıkma Ölçeği, İş Yükü Kontrol Destek Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; evlenmemiş bireylerde ve 18/25 yaş aralığında, iş yükü puanları yüksek çıkmıştır. Beck Depresyon Ölçeği toplam skor ortalaması, bekâr kişilerde istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Araştırma neticesinde çalışanların iş yükü kontrolleri ve psikososyal açıdan desteklenmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to reveal the workload, workload control, psychosocial problems they experience and the methods of coping with these problems. People may try to perform different roles at the same time. This situation causes physical and mental stress. The person may have to be a parent at the same time, an employee in the cargo business, a subordinate next to the managers, and a child looking after his parents. In the face of this diversity of roles, the psychosocial problems and work-life balance that people experience at work can be very tiring for individuals. psychological health; It directly affects a person's daily life and business life. In this context, in this research; The psychosocial risks of the employees were investigated. Employees' depression levels, work force, work stress, and defense mechanisms they use to cope with depression were revealed through a questionnaire. The universe of the research consists of the personnel of a cargo company. The individuals participating in the research were determined by random sampling. Beck depression scale, Coping with Depression Scale, and Work Control Scale were used as data collection tools. The data obtained as a result of the research were analyzed with the SPSS program. According to the research results, workload scores were higher in unmarried individuals and in the 18/25 age range. Beck Depression Scale total score average was found to be statistically high in single individuals. As a result of the research, suggestions were presented for the workload control and psychosocial support of the employees.