Algılanan ebeveyn kabul-reddi ile zararlı alkol kullanımı arasındaki ilişkide aleksitimi aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of alexithymia in the relationship between perceived parental acceptance-rejection and harmful alcohol use
- Tez No: 825370
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zararlı Alkol Kullanımı, Ebeveyn Kabul Red Teorisi, Aleksitimi, Harmful Alcohol Use, Parental Acceptance Rejection Theory, Alexithymia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı algılanan ebeveyn kabul-red ve zararlı alkol kullanımı ilişkisini ve söz konusu ilişkide aleksitiminin aracı rolünü incelemektir. Araştırmaya Türkiye'de yaşayan 18 yaş üzerinde bulunan 202 kadın, 100 erkek toplam 302 kişi gönüllü katılım sağlamıştır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Alkol Kullanım Bozukluklarını Tanıma Testi, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Yetişkin Ebeveyn Kabul Red Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 programından faydalanılmıştır. Araştırmada ölçeklere yönelik doğrulayıcı faktör analizi ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Ölçeklerin orijinal yapı geçerlilikleri doğrulanmış ve güvenilir oldukları saptanmıştır. Araştırma sonucunda Zararlı alkol kullanımı, ebeveyn reddi ve aleksitimi arasında istatistiksel açıdan orta düzeyde pozitif yönlü ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Zararlı alkol kullanımı ve ebeveyn reddi arasındaki ilişkide hem anne reddinde hem baba reddinde alaksitiminin kısmı aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between perceived parental acceptance-rejection and harmful alcohol use and the mediating role of alexithymia in this relationship. A total of 302 people (202 women and 100 men) over the age of 18 living in Turkey participated in the study voluntarily. Demographic Information Form, Alcohol Use Disorders Recognition Test, Toronto Alexithymia Scale and Adult Parental Acceptance Rejection Scale were applied to the participants. SPSS 22.0 programme was used in the analysis of the data obtained. Confirmatory factor analysis and reliability analyses were conducted for the scales. The original construct validity of the scales was confirmed and found to be reliable. As a result of the research, it was found that there were statistically moderate positive relationships between harmful alcohol use, parental rejection and alexithymia. It was determined that alexithymia partially mediated the relationship between harmful alcohol use and parental rejection in both maternal and paternal rejection.