İş yerinde psikolojik tacizin çalışanlar üzerindeki etkisi
The effect of psychological harassment at the workplace on employees
  1. Tez No: 825397
  2. Yazar: EMİNE ŞİMŞİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Insurance, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psychological Abuse, Mobbing in the Workplace, Measures to be Taken Against Mobbing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bir tür psikolojik taciz biçimi olan mobbing, bireyi hedef alan sistemli bir yıldırma, aşağılama ve sindirme gibi etik olmayan davranışları tanımlamak üzere kullanılır. Modern toplumda ve çalışma yaşamında her birey psikolojik tacizle karşılaşma noktasında potansiyel bir mağdurdur. Mobbing kavramı akademi ve iş çevrelerinin ilgisini çeken ve araştırmaya değer gördüğü bir alandır. Dünyanın her yerinde ve her iş kolunda görülebilen mobbing, çalışma çevrelerinde sık görülmeye başlanan sosyal ve psikolojik boyutu yüksek olan bir davranış biçimidir. Mobbinge maruz kalan bireyler, duygusal olarak mutsuz ve huzursuz bir iş yaşamı içerisinde çalışmak zorunda kalırlar. Mobbing mağdurların sağlığını etkiler ve iş doyumunu düşürür. Genel anlamda mobbing, mağduru fiziksel ve ruhsal olarak etkilemekle kalmaz aynı zamanda verimliliği düşürür. Dolayısıyla mobbing bireysel, kurumsal ve toplumsal alanda ciddi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Mobbing konusunda bilinçlenmek, önlemlerin geliştirilmesini ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Gerçekleştirilen bu çalışma mobbing kavramının anlaşılmasını, yaygınlığının belirlenmesini ve konuyla ilgili dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilen çalışmalar ışığında mobbing ile baş etme yollarını açıklamayı hedeflemektedir. Anahtar Kavramlar: Mobbing, Psikolojik Taciz, İşyerinde Mobbing, Mobbinge Karşı Alınacak Tedbirler.
Özet (Çeviri)
Mobbing, which is a form of psychological harassment, is used to describe unethical behaviors such as systematic intimidation, humiliation and intimidation targeting the individual. In modern society and working life, every individual is a potential victim at the point of encountering psychological harassment. The concept of mobbing is an area that academia and business circles tend towards. Mobbing, which can be seen all over the world and in every business line, is a behavior with a high social and psychological dimension, which is frequently seen in work environments. Individuals exposed to mobbing have to work in an emotionally unhappy and restless work life. Mobbing affects the health of victims and reduces job satisfaction. In general, mobbing not only affects the victim physically and mentally, but also reduces productivity. Therefore, mobbing has serious negative consequences in individual, institutional and social areas. Awareness about mobbing ensures the development of measures and the elimination of its consequences. The aim of this study is to understand the concept of mobbing, to determine its prevalence and to name it, to explain the studies about mobbing in the world and in our country, and to explain the ways of coping with these behaviors.