Mobbingin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Eğitim sektörü çalışanlarına yönelik ampirik bir çalışma
The impact of the mobbing on organizational commitment: An emprical study for education sector employees
- Tez No: 498861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devamlılık Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Mobbing, Organizational Commitment, Affective Commitment, Continuance Commitment, Normative Commitment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş yerinde psikolojik taciz olarak da nitelendirilen mobbing olgusunun yaşandığı örgütlerdeki çalışanların, hâlihazırda çalıştıkları kurumlara bağlılıklarının ne yönde etkilendiğini araştırmaktır. Çalışmada mobbing ve örgütsel bağlılık değişkenleri arasındaki etkileşim araştırılmıştır. Çalışmanın başlangıcında gerekli literatür taraması yapıldıktan sonra, gözden geçirilerek düzenlenmiş iki ölçek kullanılmıştır. Bunlardan biri Henz Leyman tarafından geliştirilen mobbing ölçeğidir. Diğer ölçek ise, Allen ve Meyer'ın geliştirdiği örgütsel bağlılık ölçeğidir. Araştırma evrenini, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya ve Hatay'da devlet okullarında ve özel okullarda çalışan öğretmen, müdür ve müdür yardımcıları oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Anket uygulaması, internet üzerinden, basit tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen 244 öğretmen ve idareciye uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda mobbing davranışları ile örgütsel bağlılık ve üç bileşeni (duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devamlılık bağlılığı) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is analyzing the effects of mobbing which is reffered as“psychological abuse”, on employees' organizational loyalty at their workplace. Interaction between mobbing and organizational commitment has been investigated in this study. Initially, literatüre reviewing has been done then two reviewed and edited scales have been used. First scale is that Inventory of Psychological Terrorization has been developed by Henz Leyman. The second scale is Organizational Commitment Scale developed by Allen and Meyer. The study population is consist of teachers and executives who work for private and government schools in Istanbul, Izmir, Ankara, Bursa, Antalya, Konya and Hatay. Survey technique has been used as data collection tool. Survey applied online over internet for 244 teachers and executives sellected by basic random sampling method. After analyzing the collected data, significant relation has been found between mobbing behaviors and organizational commitment and its three elements (Affective Commitment, Continuance Commitment, Normative Commitment).