Çocukluk çağı travmalarıyla borderline kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between childhood traumas and borderline personal characteristics
  1. Tez No: 825465
  2. Yazar: BEYZA GERMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TANIDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Borderline Kişilik Bozukluğu, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları, İstismar, İhmal, Borderline Personality Disorder, Childhood Psychological Traumas, Abuse, Neglect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada çocukluk çağı ruhsal travmalarıyla borderline kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Katılımcılar, Borderline Kişilik Özellikleri Ölçeği, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmalar Ölçeği ve kişisel bilgi formu uygulanan 20-58 yaş arasındaki 412 kişiden oluşmaktadır. Çocukluk çağı ruhsal travmaları ile borderline kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda çocukluk çağı travmalarının tüm alt grupları ile borderline kişilik özellikleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Çocukluk çağı travma ölçeği alt gruplarından özellikle duygusal istismar ile borderline kişilik özellikleri arasında yüksek düzeyde pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Çocukluk çağı travmaları toplam ölçek puanları cinsiyetler arasında farklılaşmazken, ölçeğin alt gruplarına bakıldığında kadın katılımcıların duygusal istismar ve cinsel istismar alt ölçek puanlarının erkeklerin puanlarına oranla anlamlı derecede yüksek olduğu, fiziksel istismar alt ölçek puanlarının ise erkek katılımcılarda kadın katılımcıların puanlarına göre daha fazla olduğu görülmektedir. Borderline kişilik ölçeği toplam puanları cinsiyetler arasında karşılaştırıldığında kadın katılımcıların Borderline kişilik ölçeği toplam puanlarının erkek katılımcıların Borderline kişilik ölçeği toplam puanlarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Katılımcıların ebeveynlerinin psikolojik sorunlarının olma durumu ile katılımcıların borderline kişilik ölçek puanlarıyla ilişkisine bakıldığında anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Anne ve babalarında psikolojik sorun olan katılımcıların borderline kişilik özellikleri puanları ebeveynlerinde psikolojik sorun olmayanlara göre daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between childhood psychological traumas and borderline personality traits. The participants consisted of 412 people between the ages of 20-58 who were administered the Borderline Personality Traits Scale, the Childhood Psychiatric Trauma Scale and the personal information form. Pearson Correlation analysis was used to measure the relationship between childhood psychological traumas and borderline personality traits. As a result of the analysis, it was found that there was a positive and significant relationship between all subgroups of childhood traumas and borderline personality traits. A high level of positive correlation was found between childhood trauma scale subgroups, especially emotional abuse and borderline personality traits. While the total scale scores of childhood traumas do not differ between genders, when the subgroups of the scale are examined, it is seen that the emotional abuse and sexual abuse subscale scores of the female participants are significantly higher than the scores of the men, and the physical abuse subscale scores of the male participants are higher than the scores of the female participants. When the Borderline Personality Scale total scores were compared between genders, it was found that the Borderline Personality Scale total scores of the female participants were significantly higher than the Borderline Personality Scale total scores of the male participants. When the relationship between the psychological problems of the parents of the participants and the borderline personality scale scores of the participants, it is seen that there is a significant relationship. The borderline personality traits scores of the participants whose parents had psychological problems were higher than those whose parents did not have psychological problems.