How social media brand pages contribute to brand attitude and purchase intention: The differences of perceived brand quality
- Tez No: 825597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PARİSA ALIZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entertainment, Brand attitude, Brand quality, Product Learning, Interaction and Repurchase Intention, Eğlence, Marka Tutumu, Marka Kalitesi, Ürünü Öğrenme, Etkileşim ve Tekrar Satın Alma Niyeti
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
The study mainly aimed to investigate the impact of customer value social media brand pages, on the brand attitude and purchase intention on the one hand, The study aimed to know the effect of the difference in brand quality on the relationship between customer value on social networking pages and both purchase intent and brand attitude among consumers of Pepsi beverage products in Iraq, where a questionnaire was distributed via the Internet to collect the necessary data for the study. After collecting data from the respondents, descriptive analyzes were applied to find out the demographic characteristics of the study sample, and skewness and flattening analysis was applied to find out the distribution of the data. Cronbach's alpha test was also applied to study the reliability of the data, correlation and regression analysis to study the relationship between the variables, and the structural model was applied to study the relationship between the variables according to the brand quality. The study concluded that there is a relationship of interaction and product learning on purchase intention and brand attitude, and there is no effect of entertainment on purchase intention and brand attitude. The study also found that the difference in brand quality level affects the relationship between product learning, interaction with purchase intention, and brand attitude.
Özet (Çeviri)
Çalışma temel olarak sosyal medya marka sayfalarındaki müşteri değerinin marka tutumu ve satın alma niyeti üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Ayrıca, çalışma sosyal medya sayfalarındaki müşteri değerinin marka tutumu ve satın alma niyeti üzerindeki etkisinde Pepsi içecek ürünlerinin Irak'taki tüketiciler açısından algılanan marka kalitesinin yarattığı farklılıkları incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma için gerekli veriler çevrimiçi olarak toplanmıştır. Anket Irak'ta yaşayan ve Pepsi'nin sosyal medya sayfalarını kullanan tüketicilere dağıtılmıştır. Örnekleme yöntemi olarak basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Toplanan verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını test etmek için çarpıklık ve basıklık analizleri uygulanmıştır. Sonra verilerin güvenilirliği Cronbach alpha analizi ile ve verilerin geçerliliği keşfedici faktör analizi ile test edilmiştir. Ardından korelasyon analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için yol analizi yapılmıştır ve marka kalitesinin bu ilişkiler üzerinde yarattığı farklılıkları incelemk için yapısal eşitlik modelleme yöntemiyle yol analizleri uygulanmıştır. Çalışmada müşterinin algıladığı değer faktörlerinden etkileşimin ve ürünü öğrenmenin satın alma niyeti ve marka tutumu üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ve eğlencenin satın alma niyeti ve marka tutumu üzerinde etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışma aynı zamanda ürünü öğrenme ve etkileşim ile satın alma niyeti ve marka tutumu arasındaki ilişkilerde farklı seviyelerde algılanan marka kalitesinin yarattığı farklılıkları ortaya koymuştur.