Transmission of waves through the breakwaters constructed with geotextile units
Geotekstil tüplerle inşa edilen dalgakıranlarda dalga geçirgenliği
  1. Tez No: 82560
  2. Yazar: AŞUR BARIŞ DERUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geotextile Tubes, Design of Breakwaters, Model Experiments, Wave Transmission IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz GEOTEKSTÎL TÜPLERLE İNŞA EDİLEN DALGAKIRANLARDA DALGA GEÇİRGENLİĞİ DERUN, Aşur Banş Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ayşen Ergin Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Eylül 1999, 117 sayfa Son yıllarda içi harçla doldurulmuş geotekstil tüplerin kıyı yapılarının inşasında kullanılması üzerine yoğun çalışmalar başlamıştır. Dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak dalgakıranlar için güvenilir tasarım esaslarını artırabilmek amacıyla, deniz altında doldurulan geotekstil tüplerin alacağı şekle uygun olarak dökülen harçla doldurulmuş tüpler kullanılarak düzenli dalgalar altmda dalga geçirgenliği anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmalar ODTÜ Kıyı ve Liman Mühendisliği Laboratuarında bulunan 28.8 m uzunluğunda, 6.2 m. genişliğinde ve 1.0 m. derinliğindeki dalga kanalında 2 boyutlu hidrolik model deneyleri olarak düzenli dalgalarla yapılmıştır. Dalga kanalı içine genişliği 1.5 m, boyu 15.965 m olan 1/20 eğimli ikinci bir kanal inşa edilmiştir. Model dizaynı Goda'nın dik dalgakıranlar için önerdiği yöntem kullanılarak 1/20 ölçeğinde yapılmıştır. Prototip yapı için kullanılan dizayn değerleri 1 1.2 m, 1 1.6 m ve 4.6 m olarak sırasıyla dalgakıran genişliği, yüksekliği ve dalgakıranın durgun su yüzeyinin üstünde kalan kısmına ait yükseklik olarak kullanılmıştır. Bu değerler 5m derin deniz dalgası ve 7 s dalga dönemi için bulunmuştur. Deneylerde tüpler dalgakıranın uzun eksenine 45 derecelik açıyla değişimli olarak dizilmiştir ve tüpler arası boşluk ile tüp genişliği arasında bir oran oluşturularak tüpler arasında %0 (boşluksuz), %10 ve %15 boşluk oranlan için deneyler yapılmıştır. En alt üç ve en üst iki sırada bulunan tüpler boşluksuz olarak yerleştirilmiştir. Deneylerde, derin deniz özellikleri olarak dalga yüksekliği için 2 ve 7 metreler arası, dalga dönemleri içinse 6 ve 12 saniyeler arası değerler prototip değerleri olarak kullanılmıştır. Deneylerde yapının dayanıklılığı gözlenmiş ve dalga geçirgenliği ölçülmüştür. Elde edilen değerler dik, delikli bir duvara ait sonuçlarla kıyaslanmıştır. Anahtar Kelimeler : Geotekstil Tüpler, Dalgakıran Dizaynı, Model Deneyleri, Dalga Geçirgenliği VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSMISSION OF WAVES THROUGH THE BREAKWATERS CONSTRUCTED WITH GEOTEXTILE UNITS DERUN, Aşur Bans M.Sc. Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ayşen Ergin Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner September 1999, 117 pages In recent years extensive researches have been started in construction of coastal structures using mortar filled geotextile units. Parallel to the technological developments in the world in order to increase the reliable design criteria in breakwater design, mortar rilled tubes, which are satisfying the geometry of geotextile tubes that can be cast underwater, have been studied under regular wave conditions to understand the transmission properties. At Coastal and Harbor Engineering Laboratory in Middle East Technical University, 2 dimensional hydraulic model experiments have been performed in the wave flume, which has the dimensions of 28.8* 6.2*1 m for length, width and height respectively. Inside the wave flume a channel is constructed having a width of 1.5 m and a length of 15.965 m with a seabed slope of 1/20. The design of the breakwater model has been done using Goda's approach for vertical breakwaters for a model scale of 1/20. The design values for the prototype structure are 11.2 m, 11.6 m and 4.6 m for breakwater width, structure height and mcrest height respectively for 5 m deep water design wave height and 7 s design period. In the experiments, tubes have been placed alternately with an angle of 45° to the breakwater's longitudinal axis where the spacing between the tubes were changing for spacing ratios of 0% (no spacing between tubes), 10% and 15%. The bottom 3 layers and top two layers are placed without spacing for all the cases. The experiments were done for a wave height range of 2 m to 7 m and a wave period range of 6 s to 12 s as prototype values in deep water. In the tests; the stability of the structure has been observed and wave transmission of the structure has been measured. A comparison study is also made between the test results of the experiments and that of a vertical perforated wall.