Son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda parathormon ile anemi arasındaki ilişki
The relationship of parathormon with anemia in patients taking hemodialysis retrospective evaluation
- Tez No: 825616
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Parathormon, hemodiyaliz, son dönem böbrek yetmezliği, anemi, Parathormone, hemodialysis, end stage renal failure
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Parathormonun Hemodiyaliz Alan Hastalarda Anemi İle İlişkisinin Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi Çalışmanın Amacı: Erzurum ili ve ilçelerinde hemodiyaliz alan hastalarda görülen anemi ile parathormon seviyesinin arasında ilişki gösterip göstermediği analiz etmektedir. Gereç ve Yöntem: Erzurum Şehir Hastanesi nefroloji bölümü tarafından takip edilen hemodiyaliz hastaları alınmıştı . Olgularda anemi ile parathormon seviyeleri arasındaki ilişki ile (parathormon düzeyi 3 gruba ayrılmış olup )bakılan hemoglobin, 3 aylık ortalama hemoglobin, potasyum, tiroid sitümüle edici hormon, fosfor, MCV, epo kullanımı, diyaliz süresi, ferritin, crp, demir, ortalama trombosit hacmi, vit D, bikarbonat arasındaki durum incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 148 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastalar kandaki parathormon seviyelerine göre 130 altı, 130-580 arası, 580 üstü olmak üzere 3 gruba ayrıldı. 130 altı 23 tane, 130-580 arası 83 tane, 580 üstü 42 tane hasta sayısı olmak üzere gruplandırıldı. Çalışmaya alınan erkek sayısı 130 tane olup ortalama yaşı 61 dir. Çalışma son 15 yıldır hemodiyaliz alan hastalar üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya alınan 148 hastanın 126 sında anemi görülmüş olup 22 tanesinde anemi görülmemiştir. PTH yüksek olan gruplarda anlamlı olarak daha az anemi tespit edildi (p=0,010). Ayrıca PTH ile hemoglobin , MCV ve 3 aylık hemoglobin ortalaması, fosfor, albumin, potasyum arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. PTH ile TSH değeri arasında negatif yönlü ilişki bulunmuştur. Çalışmamızda PTH ile CRP, kalsiyum, demir, eritrosit sayısı, D vitamini, bikarbonat, RDW-CV arasında anlamlı fark gösterilememiştir. (p>0,5) Sonuç: Son dönem böbrek yetmezliğinde hemodiyaliz tedavisi alan hastaların serumundan bakılan parathormon seviyesi ile anemi arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki saptandı. Parathormon seviyesi yüksek olanlarda daha az anemi saptanmıştır. Ayrıca parathormon seviyesi ile MCV ve 3 aylık hemoglobin ortalaması arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar literatür verileri ile uyumsuz olmakla beraber ileride yapılacak retrospektif çok merkezli çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Relationship of Parathormon With Anemia in Patients Taking Hemodialysis Retrospective Evaluation Purpose of the Study: It is analyzed whether there is a relationship between anemia and parathormone levels in patients receiving hemodialysis in Erzurum province and its districts. Materials and Methods: Hemodialysis patients followed by the nephrology department of Erzurum City Hospital were recruited. The relationship between anemia and parathormone levels (parathormone levels were divided into 3 groups) and hemoglobin, 3-month average hemoglobin, potassium, thyroid stimulating hormone, phosphorus, MCV. The situation between epo use, dialysis time, ferritin, CRP, iron, mean platelet volume, vitamin D, bicarbonate were investigated. Results: A total of 148 patients were included in the study. The patients included in the study were divided into 3 groups according to their parathormone levels in the blood, as below 130, between 130-580, and above 580. The number of men included in the study was 130 and the mean age was 61. The study was conducted on patients who had received hemodialysis for the last 15 years. Anemia was observed in 126 of the 148 patients included in the study, and anemia was not observed in 22 of them. Significantly less anemia was detected in the groups with high PTH (p=0.010). In addition, a positive relationship was found between PTH and hemoglobin, MCV and 3-month hemoglobin average, phosphorus, albumin, potassium. A negative relationship was found between PTH and TSH value. In our study, PTH and CRP, calcium, iron, erythrocyte count, vitamin D, bicarbonate, There was no significant difference between RDW-CV. (p>0.5) Conclusion: A statistically significant correlation was found between the level of parathormone in the serum of patients receiving hemodialysis treatment in end-stage renal disease and anemia. Less anemia was detected in those with high parathormone levels. Also, a positive correlation was found between parathormone level and MCV and 3-month hemoglobin average. Although the results are inconsistent with the literature data, it is thought that they will shed light on future retrospective multicenter studies.