Linking protean career orientation to employee well-being: The mediating role of perceived employability
Çok yönlü kariyer yönelimini çalışan iyi oluşuyla ilişkilendirmek: Algılanan istihdam edilebilirliğin aracı rolü
- Tez No: 825666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BURAK EKMEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan istihdam edilebilirlik, çok yönlü kariyer yönelimi, istihdam edilebilirlik, iyi oluş, kariyer, yaşam tatmini, Career, employability, life satisfaction, perceived employability, protean career orientation, well-being
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez, çok yönlü kariyer yönelimi ile çalışanların iyi olma halinin bir boyutu olarak yaşam tatmini arasındaki ilişkide algılanan istihdam edilebilirliğin aracılık rolünü incelemektedir. Veriler, Türkiye'deki toplam 359 bilgi teknolojileri sektörü çalışanından toplanmıştır. Hipotez testleri yapısal eşitlik modellemesi ve önyükleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, çok yönlü kariyer yöneliminin yaşam memnuniyeti üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, algılanan istihdam edilebilirliğin, çok yönlü kariyer yönelimi ve yaşam memnuniyeti arasındaki ilişkide aracı bir role sahip olduğu bulunmuştur. Bu tez, çok yönlü kariyer yöneliminin yaşam tatmini üzerindeki yordayıcı etkisine ilişkin ampirik bir araştırma yaparak akademik literatüre katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, bilgi teknolojileri sektöründe çalışanlardan oluşan bir örneklem kullanarak, algılanan istihdam edilebilirliğin bu ilişkideki aracılık rolünü araştırmaktadır. Bu çalışma kesitsel bir araştırma yaklaşımı kullandığından ve yalnızca çalışanlardan veri topladığından, değişkenler arasında nedensellik çıkarımı yapılamamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the mediating role of perceived employability in the relationship between protean career orientation and life satisfaction as a dimension of employee well-being. Data were gathered from a total of 359 Information technology sector employees in Türkiye. Hypothesis tests were employed using structural equation modelling and bootstrapping method. The results indicated that protean career orientation has a significant and positive effect on life satisfaction. Moreover, perceived employability were found to have a mediating role in the relationship between protean career orientation and life satisfaction. This thesis contributes to the scholarly literature by conducting an empirical investigation into the predictive impact of protean career orientation on life satisfaction. Additionally, it explores the mediating role of perceived employability in this relationship, utilizing a sample of employees working in information technology sector. Because this study employs a cross-sectional research approach and solely gathers data from employees, causality between variables cannot be inferred.