Servant leadership and employee creativity: The influence of workplace spirituality
Hı̇zmetkar lı̇derlı̇k ve çalışan yaratıcılığı: İşyerı̇ maneviyatının etkı̇sı̇
  1. Tez No: 825698
  2. Yazar: ROCIO MARISOL CUYAN ALQUIJAY
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. EMRE BURAK EKMEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkar liderlik, işyeri maneviyatı, çalışan yaratıcılığı, KOBİ, Guatemala
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez çalışmasında hizmetkar liderliğin çalışan yaratıcılığına olan etkisinde işyeri maneviyatının aracılık rolü incelenmiştir. Veriler, Guatemala'da üretim sektöründe yer alan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde (KOBİ) çalışan toplam 220 katılımcıdan elde edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi ve önyükleme yöntemi kullanılarak hipotez testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular hizmetkar liderliğin çalışanların yaratıcılığı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte işyeri maneviyatının üç boyutununda (içsel yaşam, anlamlı iş, topluluk duygusu), hizmetkar liderliğin çalışan yaratıcılığına olan etkisinde aracılık rolünün olduğu tespit edilmiştir. Bu tez çalışması, hizmetkar liderliğin çalışan yaratıcılığını yordayıcı etkisinin yanı sıra Guetamala'daki KOBİ'lerden bir örneklem üzerinde işyeri maneviyatının bu ilişkideki aracılık rolünü inceleyerek hizmetkar liderlik, işyeri maneviyatı ve çalışan davranışı ilişkisine yeni ampirik kanıtlar sağlayarak mevcut literatüre katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu çalışmada kesitsel bir araştırma tasarımı kullanılması ve verilerin sadece çalışanlardan toplanması sebebiyle değişkenler arasındaki nedensellik hakkında çıkarımlarda bulunulamaz.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the mediating role of workplace spirituality in the effect of servant leadership on employee creativity. Data were obtained from a total of 220 participants working in small and medium-sized enterprises (SME) in the manufacturing sector in Guatemala. Hypothesis tests were conducted using structural equation modelling and bootstrapping method. The findings showed that servant leadership has a significant and positive effect on employee creativity. In addition, three dimensions of workplace spirituality (inner life, meaningful work, sense of community) were found to have a mediating role in the effect of servant leadership on employee creativity. This thesis contributes to the existing literature by providing new empirical evidence on the relationship between servant leadership, workplace spirituality and employee behavior by examining the predictive effect of servant leadership on employee creativity as well as the mediating role of workplace spirituality in this relationship on a sample of SMEs in Guatemala. However, because this study uses a cross-sectional research design and collects data only from employees, inferences about causality between the variables cannot be made. Keywords - Servant leadership, workplace spirituality, employee creativity, SME, Guatemala.