İmar planlamasının hukuki rejimi ve belediyelerin imar planlama yetkisi
Legal Regime of Zoning Planning and Zoning Planning at Municipalities
- Tez No: 825700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYTAÇ ÖZELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İmar, İmar Planlaması, Belediyelerde İmar Planlaması, Büyükşehir Belediyelerinde İmar Planlaması, Zoning, Zoning Plan, Municipalities and Zoning Plans, Metropolitan Planning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
'İmar Planlamasının Hukuki Rejimi ve Belediyelerin İmar Planlama Yetkisi' başlıklı tezimizde incelemeye imar kavramından başlanılmıştır. İmar kavramının hukuki rejimini konu alan imar hukuku, ulusal ve uluslararası hukuk kuralları ile hukukun evrensel ilkelerinden müteşekkil multidisipliner bir hukuk dalıdır. Devletin anayasal görevi olan planlama görevi, kendini birçok farklı planlama kategorisinde göstermektedir. Ancak vatandaşların kamusal ve kişisel yaşamına doğrudan en çok teması olan şekli, imar hakkının kullanımını sağlayan ya da kısıtlayan nazım ve uygulama imar planlamasıdır. İmar planlaması merkezi idare ve yerel yönetim kuruluşları tarafından kanunlarda, yönetmeliklerde ve benzeri hukuki metinlerde düzenlendiği şekliyle icra edilmektedir. Tezimizin ikinci kısmında ise büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir olmayan belediyelerde nazım imar planlaması ve uygulama imar planlaması yetkisi, ilgili kanunlar, yönetmelikler ve yargı kararları eşliğinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
We have started by examining what zoning is in our thesis named 'The Legal Regime of Zoning Plans and The Municipalities Authority Over Zoning". Zoning law deals with the concept of zoning and is also a multidisciplinary law branch that constitutes the foundation of national and international law. Zoning is the state's constitutional duty and appears in many different categories. However, the form that has the most direct contact with the public and personal lives of the citizens is the master zoning application, which may be restricting or allowing. Zoning plans are enforced, in a way set by the laws and regulations, by the state and the local municipalities. The second part of our thesis examines the distinctness of zoning and its planning phases between metropolitan and non-metropolitan cities in conjunction with relevant laws, regulations, and judicial decisions.