Correlations of ultrasonic sound attenuation and velocity with yield strength fracture toughness and young's modulus
Ultrasonik ses zayıflaması ve hızının akma dayanımı, kırılma tokluğu ve young modulu arasındaki bağıntı
- Tez No: 82572
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ultrasonik test, ultrasonik ses zayıflaması ve hızı, tahribatsız malzeme karakterizasyonu, akma dayanımı, kırılma tokluğu, Young modülü, tane büyüklüğü. vı, ultrasonic testing, ultrasonic sound attenuation and velocity, non destructive material characterization, yield strength, fracture toughness, Young's modulus, grain size. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz ULTRASONİK SES ZAYIFLAMASI VE HIZI İLE AKMA DAYANIMI, KIRILMA TOKLUĞU VE YOUNG MODÜLÜ ARASINDAKİ BAĞINTI DURSUN, Tolga Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Bülent DOYUM Ocak 1999, 122 sayfa Günümüz rekabetçi endüstrisi, yüksek performans ve güvenilirliğe bunun yanısıra düşük ağırlığa sahip tasarımlar yapılmasını gerektirmektedir. Tasarımlar ağırlık kısıtlaması sebebiyle, malzemele özelliklerinin üst sınırlarını zorlayacak şekilde (düşük güvenlik katsayısı) yapılmaktadır. Bu durum tasarımlarda doğrudan kullanılan malzemelerin özelliklerinin doğru ve kesin olarak bilinmesini gerektirmektedir. Doğru malzeme özelliklerini elde edebilmek için testlerin kesin sonuçlar vermesi gereklidir. Tahribatlı test metodlan, örnek olarak çekme testi ve kırılma tokluğu testi, malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesi içn kullanılmaktadır. Fakat bu testler sadece numune parçalan üzerine uygulanabilirken tahribatsız malzeme karakterizasyon metodlan tasanmda doğrudan kullanılan malzemeler üzerinde gerçekleştirilebilmektedir.Bu çalışmada metalik malzemelerin mekanik özelliklerini dolaylı olarak tespit etmek için, tahribatsız test parametreleri ile metalik malzemelerin mekanik özellikleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Toplam yedi farklı test ve analiz uygulanmıştır. Bunlar, spektral analiz, metalografik analiz, ısıl işlem, çekme testi, kırılma tokluğu testi, ultrasonik ses zayıflaması ölçümü ve ultrasonik ses hızı ölçümüdür. Ultrasonik ses zayıflaması ve hız ile akma dayanımı, kırılma tokluğu ve elastisite modülü ile ilişkilendirilmiştir. Ultrasonik faktörler ile metalik malzemelerin mekanik özellikleri arasındaki bağıntı tane büyüklüğü vasıtasıyla kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATIONS OF ULTRASONIC SOUND ATTENUATION AND VELOCITY WITH YIELD STRENGTH, FRACTURE TOUGHNESS AND YOUNG'S MODULUS DURSUN, Tolga M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Bülent DOYUM January 1999, 122 pages Today's challenging industry has led to designs which provide not only higher performance and reliability but also reduction in weight. Also, the materials used in the designs are often subjected to the limits of their properties (low safety factor) because of weight limitations. This requires precise and accurate knowledge on the properties of materials used directly in the design. In order to obtain accurate data on the properties of materials, precision of tests is very important. Destructive testing methods such as tensile test and fracture toughness test can be used to determine mechanical properties of materials. However, these tests can be applied only to representative parts. On the other hand, nondestructive material characterization methods can be applied to entire material directly used in the design. In this study, correlations between mechanical properties of metallic materials and nondestructive testing parameters have been investigated in order to determine mechanical properties of metallic materials indirectly. inTotally seven different types of tests and analyses have been performed. These are spectral analysis, metallographic analysis, thermal processing, tensile test, fracture toughness test, ultrasonic sound attenuation measurement and ultrasonic sound velocity measurement. Ultrasonic factors such as ultrasonic sound attenuation and velocity have been correlated with yield strength, fracture toughness and Young's modulus. Correlations between ultrasonic factors and mechanical properties of metallic materials have been related by means of grain size.