Understanding innovation ecosystems: The case of finance and insurance technologies ecosystem
İnovasyon ekosistemlerini anlamak: Finans ve sigorta teknolojileri ekosistemi vakası
  1. Tez No: 825732
  2. Yazar: EZGİ TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA OBA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: inovasyon ekosistemleri, bilgi hareketliliği, ağ düzenlemesi, ekosistem aktör rolleri, aktörler arası iletişim, innovation ecosystems, knowledge mobility, network orchestration, ecosystem actor roles, communication between actors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
İnovasyon ekosistemleri, birlikte yaratan, birlikte üreten ve birlikte gelişen çeşitli paydaşları içeren karmaşık ve çok yönlü yapılardır. Bu çalışma, bu ekosistemlerin nasıl çalıştığını anlamak için İstanbul Türkiye'deki bir finansal teknolojiler ekosis-temini incelemektedir. Amaç, aktörlerin ekosistem içinde üstlendiği rolleri ve değer yaratma süreçlerini anlamak için inovasyon ekosisteminin nasıl yöntemler kullandığını anlamaktır. Bunu sağlamak için vaka çalışması metodolojisi kullanılmış, katılımcı gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Toplanan veriler tematik analiz yoluyla analiz edilmiştir. Çalışma, ekosistemlere erişime dair kural ve sınırların, ekosistemlerin yapısını ve ekosistem içi değer dağılımını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca çalışma, inovasyon ekosistemleri üzerine daha önce yapılan araştırmalarla tutarlı olarak Fintech İstanbul ekosisteminde bilgi paylaşımının ve teknoloji transferini teşvik etmede iletişimin rolünü vurgulamaktadır. Yüz yüze etkileşim, bilgi alışverişini teşvik eder ve firmalar arasındaki ortaklık sayısını artırır. Sonuçlar ayrıca inovasyon ekosistemlerine katılma motivasyonlarının çıkarılan değerlerle uyumlu olduğunu da gösterdi. Sonuç olarak, potansiyel üyeleri ekosisteme çekerken, ekosisteme katılma motivasyonları orada üretilecek değeri gösterir.
Özet (Çeviri)
The innovation ecosystems are complex and multifaceted structures involving di-verse stakeholders that co-create, co-produce, and co-evolve. This study examines a financial technologies ecosystem in Istanbul, Turkey to understand how these eco-systems work. The goal is to understand the actors' roles within the ecosystem and how the innovation ecosystem is orchestrated to understand the value-creation pro-cesses. The case study methodology has been employed, and participant observation and semi-structured interviews have been conducted to achieve that. The data gath-ered has been analyzed through thematic analysis. The study reveals that the rules and boundaries governing access to ecosystems sig-nificantly impact the structure and distribution of value within the ecosystems. Fur-thermore, the study highlights the role of communication in promoting knowledge sharing and technology transfer. Face-to-face interaction fosters information ex-change and expands the number of partnerships between firms. The results also demonstrated that motivations to join the innovation ecosystems are aligned with extracted values. As a result, when drawing potential members into the ecosystem, their motives indicate the value that will be produced there.