Fen bilimleri dersinde kullanılan bilimsel hikâye destekli eğitsel oyunların 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına katkısı yönünden incelenmesi
Scientific story supported educational games used in science lesson investigation of 5th grade students' contribution to academic achievement
  1. Tez No: 825795
  2. Yazar: MERYEM HATUN ELBAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZAFER BALBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel hikâye, Eğitsel oyun, Fen öğretimi, Kuvvetin ölçülmesi, Sürtünme kuvveti, Educational game, Force, Frictional force, Scientific story, Science teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Bu araştırmada 5. sınıf öğrencilerine fen bilimleri dersinde uygulanan bilimsel hikâye destekli eğitsel oyun yönteminin öğrencilerin akademik başarı düzeylerine ve bilginin kalıcılığına etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bununla birlikte çalışmada kullanılan bilimsel hikâye destekli eğitsel oyunlar yöntemine yönelik öğrencilerin görüşlerine başvurulmuştur. Yöntem: Bu araştırmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma araştırma yönteminde nicel ve nitel yaklaşımlar birlikte kullanılır. Araştırmanın nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen benimsenmiştir. Nicel veriler araştırmacı tarafından geliştirilen 'Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme Akademik Başarı Testi' ile elde edilmiştir. Araştırmanın verileri SPSS25 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Nicel veriler ilişkisiz örneklem t testi ve ilişkili örneklem t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda deney grubunda bulunan gönüllü öğrenciler ile görüşme yapılmıştır. Nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilinde bulunan bir devlet ortaokulunda 5. sınıf seviyesinde öğrenim gören 34 öğrenci oluşturmaktadır. Bulgular: Bilimsel hikâye destekli eğitsel oyun yönteminin, öğrencilerin akademik başarılarına ve bilginin kalıcılığına etkisinin incelendiği bu çalışmada deney ve kontrol gruplarına ön test uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Uygulama bittikten sonra deney ve kontrol gruplarına son test uygulanmış ve deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Çalışma tamamlandıktan 4 hafta sonra katılımcılara kalıcılık testi uygulanmış ve deney grubu lehine anlamlı fark elde edilmiştir. Öğrenciler ile yapılan görüşmeler sonucu bilimsel hikâye destekli eğitsel oyunlar yöntemi ile dersi daha iyi anladıklarını, bilgileri daha iyi hatırladıklarını, eğlendiklerini ifade etmişlerdir. Nitel bulgular nicel bulguları desteklemektedir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda fen bilimleri dersinde uygulanan bilimsel hikâye destekli eğitsel oyun yönteminin öğrencilerin akademik başarılarını ve bilginin kalıcılığını arttırdığı görülmüştür. Bilimsel hikâye destekli eğitsel oyunlar yönteminin ders ve konuların özellikleri göz önünde bulundurularak diğer derslerde de kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate the effect of the scientific story supported educational game method applied to the 5th grade students in the science course on the academic success of the students and the permanence of knowledge. In addition, the opinions of the students about the scientific story-supported educational games method used in the study were consulted. Method: In this study, mixed research method was used. In the mixed research method, quantitative and qualitative approaches are used together. In the quantitative dimension of the research, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was adopted. Quantitative data were obtained with the 'Measurement of Force and Friction Academic Achievement Test' developed by the researcher. The data of the research were analyzed with the SPSS25 statistical package program. Quantitative data were analyzed using the unrelated sample t test and the related sample t test. In the qualitative aspect of the research, interviews were conducted with the volunteer students in the experimental group. Qualitative data were obtained with a semi-structured interview form. The obtained data were analyzed by content analysis. The study group of the research consists of 34 students studying at the 5th grade level in a public secondary school in Eskişehir in the 2022-2023 academic year. Results: In this study, in which the effect of the scientific story supported educational game method on the academic success of the students and the permanence of knowledge was examined, a pre-test was applied to the experimental and control groups. According to the data obtained, no significant difference was found between the experimental and control groups. After the application was finished, the post-test was applied to the experimental and control groups and a significant difference was found in favor of the experimental group. A permanence test was applied to the participants weeks after the study was completed and a significant difference was obtained in favor of the experimental group. As a result of the interviews with the students, they stated that they understood the lesson better, remembered the information better, and had fun with the method of educational games supported by scientific stories. Qualitative findings support quantitative findings. Conclusion and Suggestions: As a result of the research, it was seen that the scientific story supported educational game method applied in the science lesson increased the academic success of the students and the permanence of the knowledge. It has been concluded that the scientific story supported educational games method can be used in other lessons by considering the characteristics of the lesson and the subjects.