Kliniğimizde uygulanan revizyon total diz protezi endikasyonlarının klinik ve radyolojik parametrelerle değerlendirilmesi
Revision total knee applied in our clinic prosthesis indications; clinic and with radiological parameters evaluation
  1. Tez No: 825799
  2. Yazar: SERKAN TİRYAKİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALAADDİN OKTAR ÜZÜMCÜGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Revizyon diz artroplasti, diz skoru, fonksiyonel skor, gevşeme, bağ koruyan diz protezi, implant enfeksiyonu, Revision knee arthroplasty, knee score, functional score, loosening, ligament-preserving knee prosthesis, implant infection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
AMAÇ: 01.01.2005-01.01.2023 tarihleri arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde aseptik gevşeme, bağ koruyan diz protezinde bağ yetmezliği ve enfeksiyon nedenleri ile revizyon diz artroplastisi yapılan hastalarımızın retrospektif olarak değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçların literatür verileri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmamıza ilgili tarihler arasında revizyon diz protezi yapılan 248 olgu dahil edilmiştir. Hastalara ait dosyalar ve bilgisayar sisteminde kayıtlı olan veriler gözden geçirilerek yaş, cinsiyet, taraf, primer artroplasti sonrası geçen zaman, etiyoloji, eklem hareket açıklığı, instabilite ve bu veriler üzerinden Amerikan diz cemiyeti diz skoru ve fonksiyonel skoru, hastaya ait laboratuar verilerinden sedimentasyon hızı, beyaz küre sayısı, c reaktif protein, sintigrafi bulguları ve radyolojik tetkikleri incelendi. BULGULAR: Çalışmaya alınan 248 hastanın %29,4'ünde enfeksiyon, %54,8'inde gevşeme, %15,7'sinde bağ koruyan diz protezinde arka çapraz bağ kopması nedenli revizyon yapıldığı saptandı. Total diz protezi sonrası revizyona gidiş süresi ortalama 5,3±3,2 yıl (1-15 yıl, medyan 5 yıl) olarak saptandı. Diz skoru bağ koruyan grubunda 77,2±12,2 (medyan 80), gevşeme grubunda 69,3±13,3 (medyan), enfeksiyon grubunda 71,5±12,3 (medyan 70) olarak bulunmuştur. Fonksiyonel skor ise bağ koruyan grubunda 76,8±12,1 (medyan 80), gevşeme grubunda 69,5±13,1 (medyan 70), enfeksiyon grubunda ise 72,4±12,5 (medyan 75) olarak bulunmuştur. SONUÇ: Sonuç olarak, hastanemizde revizyon diz artroplasti uygulanan hastalar klinik, laboratuar ve radyolojik parametrelerle değerlendirilmiş ve literatürdeki veriler ile uyumlu bulunmuştur. Geniş olgu serilerinin değerlendirilmesi ile kısıtlı çalışma bulunan bu revizyon diz artroplasti alanında daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
AIM: It was aimed to retrospectively evaluate our patients who underwent revision knee arthroplasty for aseptic loosening, Ligament failure in ligament-preserving knee prosthesis and infection reasons in Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic between 01.01.2005 and 01.01.2023 and to compare the results with literature data. METHOD: A total of 248 patients who underwent revision knee prosthesis between the relevant dates were included in our study. The files of the patients and the data recorded in the computer system were reviewed, and age, gender, side, time elapsed after primary arthroplasty, etiology, range of motion, instability, American knee society knee score and functional score based on these data, sedimentation rate from the patient's laboratory data, white blood cell count, c reactive protein, scintigraphy findings and radiological examinations were examined. FINDINGS: It was determined that 29.4% of the 248 patients included in the study underwent revision due to infection, 54.8% loosening, and 15.7% of the ligamentpreserving knee prosthesis due to posterior cruciate ligament rupture. The mean time to revision after total knee replacement was 5.3±3.2 years (1-15 years, median 5 years). The knee score was 77.2±12.2 (median 80) in the ligament-preserving group, 69.3±13.3 (median) in the relaxation group, and 71.5±12.3 (median 70) in the infection group. The functional score was 76.8±12.1 (median 80) in the ligament-preserving group, 69.5±13.1 (median 70) in the relaxation group, and 72.4±12.5 (median 75) in the infection group. RESULT: In conclusion, patients who underwent revision knee arthroplasty were evaluated with clinical, laboratory and radiological parameters and were found to be compatible with the data in the literature. With the evaluation of large case series, healthier results can be obtained in this revision knee arthroplasty field, which has limited studies.