Son adım ev dışı teslimat yöntemlerinin sürdürülebilirlik bakış açısıyla değerlendirilmesi
Evaluation of out-of-home last mile delivery methods in terms of sustainability
  1. Tez No: 825833
  2. Yazar: ŞABAN FATİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Son Adım Teslimat, Sürdürülebilirlik, Ev Dışı Teslimat, Çok Kriterli Karar Verme, Kararsız Bulanık Dilsel Terim Setleri, Last Mile Delivery, Sustainability, Out-of-Home, Multi-Criteria Decision Making, Hesitant Fuzzy Linguistic Term Sets
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Son Adım (Last-Mile, LM) teslimat, tedarik zincirlerinin son aşamasında ve çoğunlukla şehir merkezlerinde gerçekleşmekte ve kentsel alanların sürdürülebilirliğini doğrudan etkilemektedir. Bunun yanı sıra, Son Adım teslimatının yönetilmesi tedarik zincirlerindeki en karmaşık ve maliyetli aşamadır. Bu sebeple Son Adım teslimat sürdürülebilirlik açısından araştırılmalı ve çözümler geliştirilmelidir. Bu çalışmada, kargoların geleneksel ev teslimatına alternatif olarak altı farklı ev dışı teslimat yönteminin (kargo dolabı, teslimat noktası, tıkla & topla, araç içi (bagaj) teslimat, kabul/teslimat kutusu ve teslim alma/bırakma noktası) değerlendirilmesi yapılmıştır. Uzman görüşlerindeki belirsizlik ve tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla değerlendirme için Kararsız Bulanık Dilsel Terim Setleri yaklaşımı uygulanmıştır. Önerilen metodolojide dikkate alınan kriterler detaylı literatür araştırması ve uzman görüşleri alınarak belirlenmiştir. Tıkla & Topla, çalışmada analiz edilen seçenekler arasında sürdürülebilirlik açısından en yüksek değeri elde etmiştir. Sonuçların sürdürülebilirlik açısından hassasiyetini değerlendirmek için duyarlılık analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Last-Mile (LM) delivery takes place at the last stage of supply chains and mostly in inner cities, directly affecting the sustainability of urban areas. In addition, managing LM delivery is the most complex and costly stage in supply chains. For this reason, last-mile delivery should be investigated from a sustainability perspective and sustainable approaches should be developed. In this study, six different out-of-home delivery methods (parcel locker, delivery point, click & collect, in-car, delivery, reception/delivery box and pick-up/drop-off point) were evaluated as an alternative to traditional home delivery of parcels. In order to eliminate the uncertainty and ambiguity in the expert opinions, the“Fuzzy Linguistic Term Sets”approach was applied for the evaluation. The criteria considered in the proposed methodology were determined by detailed literature research and expert opinions. Click & Collect scored the highest value in terms of sustainability among the options analysed in the study. Sensitivity analyses were performed to evaluate the sensitivity of the results in terms of sustainability.