Cam tozunun köpük beton özelliklerine etkisi
Effect of glass powder on the properties of foam concrete
  1. Tez No: 825846
  2. Yazar: ENES İBRAHİM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köpük beton, cam tozu, dayanım, ısı iletkenlik, Foam concrete, glass powder, strength, thermal conductivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Köpük beton, köpük ajanı kullanılarak üretilen oldukça yüksek oranda poroziteye sahip olan ve bu sayede ısı yalıtım performansı yüksek özel bir beton türüdür. Bu çalışmada köpük beton özelliklerine cam tozu ilavesinin etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla cam tozu %0, %10 ve %20 oranlarında çimento ile ağırlıkça ikame edilerek köpük betonlar üretilmiştir. Çalışmada kullanılan cam tozu ürünü %72'si 50 µm altında ve yaklaşık %70 SiO2 içeren minerallerden oluşan bir karışımdır. Köpük beton karışımlarında optimum bağlayıcı dozajı ve su/bağlayıcı oranını belirlemek amacıyla farklı bağlayıcı dozajları (250, 350 ve 450 kg/m3) ve farklı su/bağlayıcı oranları (0.50, 0.60 ve 0.70) incelenmiştir. Köpük beton üretiminde ön köpük yöntemi uygulanmıştır. Köpük betonda köpük dolgusu olarak protein esaslı köpük ajanı kullanılmıştır. Köpük betonlar 28 gün boyunca 20±2°C suda ıslak küre tabi tutulmuştur. Köpük betonların üzerinde işlenebilme, birim hacim ağırlık, su emme ve boşluk oranı, eğilme ve basınç dayanımı, ısı iletkenlik deneyleri yürütülmüştür. Cam tozu ilavesi basınç dayanımı değerini ve ısı iletkenlik değerini azaltmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda köpük betonlarda cam tozunun %10 oranında çimento ile ağırlıkça ikame edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Foam concrete is a special type of concrete with high porosity and thus high thermal insulation performance produced by using a foaming agent. In this study, the effects of glass powder addition on foam concrete properties were investigated. For this purpose, foam concretes were produced by replacing glass powder with cement at 0%, 10% and 20% by weight. The glass powder product used in the study is a mixture of minerals, 72% of which are below 50 µm and contain approximately 70% SiO2. Different binder dosages (250, 350 and 450 kg/m3) and different water/binder ratios (0.50, 0.60 and 0.70) were investigated to determine the optimum binder dosage and water/binder ratio in foam concrete mixtures. Pre-foaming method was applied in foam concrete production. Protein-based foaming agent was used as foam filler in foam concrete. Foam concretes were subjected to wet curing in 20±2°C water for 28 days. Workability, unit volume weight, water absorption and void ratio, flexural and compressive strenghts and thermal conductivity tests were carried out on foam concretes. The Addition of glass powder decreased the compressive strength value and thermal conductivity value. As a result of the experimental studies, it was concluded that glass powder can be substituted with 10% cement by weight in foam concretes.