Dönüşümcü liderliğin lider üye etkileşimi (LMX) aracılığıyla örgütsel bağlılık ve iş performansı üzerindeki etkisi; Örgütsel adalet algısının düzenleyici rolü: Türk savunma sanayi işletmelerinde bir uygulama
The effect of transformational leadership on organizational commitment and job performance with the mediator role of leader member exchange (LMX) and the moderator role of organizational justice perception: An analysis in Turkish defense industry companies
- Tez No: 825847
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AYKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Lider Üye Etkileşimi (LMX), Örgütsel Bağlılık ve Çalışan İş Performası, Örgütsel Adalet Algısı, Türk Savunma Sanayi İşletmeleri, Transformational Leadership, Leader Member Exchange (LMX), Organizational Commitment and Employee Job Performance, Organizational Justice, Turkish Defense Industry Enterprises
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Z kuşağının iş dünyasına katılmasıyla birlikte çalışanların örgüte bağlılığı ve çalışma performansları konuları yeniden yönetim ve organizasyon literatürünün en popüler konuları arasında yerini almıştır. Türk sanayisinin önemli lokomotifi haline gelmiş Savunma Sanayi işletmelerinde, uzun süren ve katma değeri yüksek projeler sebebiyle, örgütsel bağlılık ve iş performansı konuları üzerinde son dönemde daha fazla durulmaktadır. İşletmelerdeki değişimin ve gelişimin temel taşı olan liderlerin davranış ve tutumları ise çalışanların davranış ve tutumlarını etkileyerek onları yönlendirmektedir. Bu sebeple bu tez, önemli bir liderlik teorisi olan dönüşümcü liderliğin lider üye etkileşimi aracılığıyla (LMX) Türk Savunma Sanayi işletme çalışanlarının örgüte bağlılıklarını ve iş performanslarını örgütsel adalet algısının düzenleyici rolü ile araştırmıştır. Araştırma evrenini Türkiye'de yer alan Savunma Sanayi işletmelerinde görev yapan çalışanlar oluşturmuştur. Tabakalı örneklem yöntemiyle 308 adet örnekleme ulaşılarak kişisel bilgi formu ve beşli Likert tipine göre hazırlanmış ölçekleri içeren anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Tez çıktıları hem akademik alandaki hem de işletmelerdeki uygulayıcılara çeşitli katkılar sunmaktadır. Çalışmanın yeni bir modeli ele alması ile literatüre katkı sağlanırken, Türk Savunma Sanayi işletme çalışanlarının daha bağlı çalışması ve performanslarını arttırması ile Türk Savunma Sanayi işletmeleri tarafından ülkeye sağlanan değere önemli katkı sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the participation of the Z generation in the business world, the issues of employee commitment to the organization and work performance have become one of the most popular topics in the management and organization literature again. In Defense Industry enterprises, which have become an important locomotive of the Turkish industry, organizational commitment and work performance issues recently have been emphasized more due to long-lasting and high value-added projects. Behaviors and attitudes of leaders, who are the cornerstones of change and development in businesses, affect the behavior and attitudes of employees and direct them. For this reason, this thesis investigated the effect of transformational leadership on organizational commitment and job performance with the mediator role of leader member exchange (lmx) and the moderator role of organizational justice perception. The population of the research consisted of employees working in Defense Industry enterprises in Turkey. With the stratified sampling method, 308 samples were reached, and data were collected through a questionnaire including a personal information form and five-point Likert-type scales. Thesis outputs provide various contributions to practitioners both in the academic field and in businesses. While contributing to the literature with the study's handling of a new model, it is aimed to make a significant contribution to the value provided to the country by the Turkish Defense Industry enterprises, by increasing the performance and commitment of the Turkish Defense Industry employees.