Hemşirelerin ve kronik hastalığı olan bireylerin bakım odaklı hemşire hasta etkileşimlerinin karşılaştırılması
Comparison of caring nurse-patient interactions of nurses and individuals with chronic diseases
  1. Tez No: 825870
  2. Yazar: ŞERİFE NUR KILINÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDEN BASİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hemşirelik bakımı, Hemşire hasta etkileşimi, İletişim, Kronik hastalık, Chronic illness, Communication, Nursing, Nursing care, Nurse-patient interaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin ve kronik hastalığı olan bireylerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimlerinin karşılaştırılması amacıyla hemşireler ve kronik hastalık tanısı ile yatan bireylerle yapıldı. Araştırmanın örneklemi Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde çalışan 100 hemşire ve kronik hastalık tanısıyla yatan 149 bireyden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Sosyodemografik Bilgi Formu ve Bakım Odaklı Hemşire Hasta Etkileşimi Ölçeği Kısa Formu (hemşire ve hasta versiyonu) ile Temmuz-Aralık 2022 tarihleri arasında, hemşire ve hastalarla yüz yüze görüşülerek toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, normallik testi için Shapiro Wilk, grupların karşılaştırılmasında ise Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi, Bonferroni testi ve değişkenler arasındaki ilişki için Spearman korelasyon katsayısı kullanıldı. Hemşirelerin %60'ının kadın, %88'inin lisans mezunu olduğu ve %95'inin vardiyalı çalıştığı bulundu. Hemşirelerin Bakım Odaklı Hemşire-Hasta Etkileşimi Ölçeği önemlilik boyutu toplam puan ortalaması 100,31±6,97, yeterlilik boyutu toplam puan ortalaması 92,64±8,34 puan ve uygulanabilirlik boyutu toplam puan ortalaması 89,5±10,62 puan olarak saptandı. Çalışmaya katılan kronik hastalığı olan bireylerin ise %51,7'sinin erkek, %51'inin üniversite mezunu olduğu, %50.3'ünün çalışmadığı, %56.4'ünün gelirinin giderinden az olduğu saptandı. Kronik hastalığı olan bireylerin Bakım Odaklı Hemşire-Hasta Etkileşimi Ölçeği önemlilik toplam puan ortalamasının 89,28±10,70 puan, sıklık toplam puan ortalamasının 81,52±9,94 puan ve memnuniyet toplam puan ortalamasının 93,83±7,14 olduğu bulundu. Hemşirelerin bakım odaklı hemşire hasta etkileşim düzeyinin olumlu düzeyde olduğu ve hemşirelerin hemşire hasta etkileşimini önemli ve uygulanabilir buldukları saptandı. Kronik hastalığı olan bireylerin hemşire hasta etkileşimini önemli buldukları, etkileşimin sıklığını yeterli buldukları ve bu etkileşimden memnuniyet duydukları saptandı. Sonuç olarak, hemşirelerin ve kronik hastalığı olan bireylerin bakım odaklı hasta hemşire etkileşimlerinin yüksek olduğu saptandı. Bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimine yönelik farklı örneklem grupları ile çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted with nurses and individuals hospitalized with a diagnosis of chronic disease to compare care-oriented nurse-patient interactions between individuals with chronic diseases and nurses. The research sample consisted of 100 nurses working at Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine and 149 individuals hospitalized with chronic diseases. Data for the study were collected between July and December 2022 through face-to-face interviews with nurses and patients, utilizing the Sociodemographic Information Form and the Caring Nurse-Patient Interaction Scale Short Form (nurse and patient versions). In addition to descriptive statistics for data evaluation, the Shapiro-Wilk test was employed for normality testing, the Mann-Whitney U Test and Kruskal-Wallis Test were used for group comparisons, and the Bonferroni test was applied to compare the groups. The Spearman correlation coefficient was used to assess relationships between variables. It was discovered that 60% of the nurses were women, 88% held bachelor's degrees, and 95% worked in shifts. Nurses' Caring Nurse-Patient Interaction Scale total score averages in the importance dimension were 100.31±6.97, in the adequacy dimension, it was 92.64±8.34 points, and in the applicability dimension, it was 89.5±10.62 points. Among the individuals with chronic diseases participating in the study, 51.7% were male, 51% were university graduates, 50.3% were not employed, and 56.4% had incomes less than their expenses. The Caring Nurse-Patient Interaction Scale significance total score average of individuals with chronic diseases was 89.28±10.70 points, the frequency total score average was 81.52±9.94 points, and the satisfaction total score average was 93.83±7.14. It was found that nurses maintained a positive level of care-oriented interaction with their patients and considered such interaction important and applicable. Additionally, individuals with chronic diseases valued nurse-patient interaction, deemed the interaction frequency sufficient, and expressed satisfaction with it. In conclusion, the research determined that both nurses and individuals with chronic diseases experienced high levels of caring nurse-patient interaction. It is recommended to conduct further studies with different sample groups to explore caring nurse-patient interaction in more depth.