Kanser ve kronik akciğer tanılı hastaların ve hemşirelerin bakış açısıyla karşılanamayan hemşirelik bakımı ve advers olaylar görülme durumu
Missed nursing care and adverse events from the perspectives of patients with cancer and chronic lung and nurses
  1. Tez No: 818703
  2. Yazar: ÜMMÜHAN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Advers Olay, Hemşire, Kanser, Karşılanamayan Hemşirelik Bakımı, Kronik Akciğer Hastalığı, Adverse Events, Cancer, Chronic Lung Disease, Missed Nursing Care, Nurse
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı kanser ve kronik akciğer hastalığı tanılı bireylerin ve hemşirelerin bakış açısıyla karşılanamayan hemşirelik bakımı ve advers olaylar görülme durumunun değerlendirilmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipteki bu çalışma Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Kliniklerinde ve Göğüs Hastalıkları Kliniğinde yatan 323 hasta ve bu kliniklerde çalışan 30 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında; Birey (Hasta) Tanıtım Formu, Birey (Hemşire) Tanıtım Formu, Karşılanamayan Hemşirelik Bakım (MISSCARE-Advers olay) Anketi- Hasta, Karşılanamayan Hemşirelik Bakım (MISSCARE) Anketi- Hemşire kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri için SAS version 9.4 programı kullanılmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, t testi, varyans analizi ve regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastalar karşılanamayan hemşirelik bakımlarından“temel bakımı”ilk sırada bildirdi. Hemşirelerin“karşılanamayan hemşirelik bakım nedenleri”arasında“insan kaynakları”nı en önemli neden olarak gördükleri belirlendi. Kanser hastalarının, kronik akciğer hastalarına göre karşılanamayan hemşirelik bakımı“iletişim”alt boyutundaki puanları daha yüksekti. Hastaların %68.4'ünün advers olay yaşadığı, damar yolu tıkanması ve cilt altına sızıntı olması en sık görülen advers olaylardı. Advers olay yaşayan hastalar daha fazla hemşirelik bakımının karşılanamadığını bildirdi. Sonuç: Bu çalışmada kanser ve kronik akciğer hastalığı tanısı olan bireylerin“temel bakım”ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılanamadığı ve hemşirelerinin insan kaynakları yetersizliğini karşılanamayan bakımın en önemli nedeni olarak gördükleri saptanmıştır. Advers olayların yaşanmasında karşılanamayan bakımın etkisi olduğu görüldü. Hastaların karşılanamayan hemşirelik bakımlarının azaltılmana yönelik planlanlar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to evaluate“missed care”and adverse events in terms of individuals diagnosed with cancer and chronic lung disease and the nurses. Method: This descriptive cross-sectional study was carried out with 323 inpatients and 30 nurses working in these clinics in Akdeniz University Medical Oncology Clinics and Chest Diseases Clinic. The data were collected using Individual (Patient) Identification Form, Individual (Nurse) Identification Form, Missed Nursing Care (MISSCARE-Adverse event) Scale-Patient, Missed Nursing Care (MISSCARE) Scale-Nurse. SAS version 9.4 program was used for statistical analysis of the data. The data were evaluated using descriptive statistics, t-test, variance analysis, and regression analysis. Results: Patients reported“basic care”as the first among missed nursing care. It was determined that nurses considered“human resources”as the most important reason among“reasons for missed nursing care”. Cancer patients had higher scores on the“communication”sub-dimension of missed care than chronic lung patients. The most common adverse events were vascular obstruction and leakage under the skin in 68.4% of the patients. Patients who experienced adverse events reported that further nursing care could not be met. Conclusion: In this study, it was determined that the“basic care”needs of individuals diagnosed with cancer and chronic lung disease could not be adequately met, and the nurses saw the inadequacy of human resources as the most important reason for the missed nursing care. It was observed that missed nursing care had an effect on the occurrence of adverse events. It is recommended to make plans to reduce the missed nursing care of patients.