Manyetik metal organik çerçeve hibriti kullanılarak kadmiyumun katı faz mikroekstraksiyonu
Solid phase microextraction of cadmium using magnetic metal organic framework hybrid
- Tez No: 825898
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Katı Faz Ekstraksiyon, Kadmiyum, Alevli Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Metal Organik Çerçeveleronra, Solid Phase Extraction, Cadmium, Flame Atomic Absorption Spectroscopy, Metal Organic Frameworks
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalışmasında hidrotermal sentez yöntemi kullanılarak yeni bir manyetik özellikli metal organik çerçeve hibriti (Fe3O4@SiO2@MIL-53 (Fe)) sentezlenmiştir. Sentezlenen bu yapı eser düzeyde Cd (II) tayini için geliştirilen katı faz ekstraksiyon çalışmasında adsorban olarak kullanılmıştır. Yöntemin pH, adsorban miktarı, elüent derişimi, elüent hacmi, adsorpsiyon süresi, desorpsiyon süresi, örnek hacmi gibi değişkenleri optimize edilmiştir. Cd (II) iyonlarının ölçümleri yüksek çözünürlüklü sürekli kaynaklı alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile yapılmıştır. Yöntemin gözlenebilme sınırı ve tayin sınırı sırasıyla 1.3 µg L-1 ve 4.3 µg L-1 olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen yöntem üç farklı sertifikalı referans maddeye (TMDA-64.3, NIST-1573A Tomato Leaves ve NIST-1570a Spinach Leaves) uygulanmıştır. Ayrıca karabiber, kırmızıbiber ve su örneklerinde ekleme-geri kazanma çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new magnetic metal organic framework hybrid (Fe3O4@SiO2@MIL-53 (Fe)) was synthesized using hydrothermal synthesis method. This synthesized structure was used as adsorbent in a solid phase extraction study for the determination of Cd (II) at trace level. The variables of the method such as pH, adsorbent amount, eluent concentration, eluent volume, adsorption time, desorption time, sample volume were optimized. Cd (II) ions were measured with a high resolution continuous source flame atomic absorption spectrometer. The limit of detection and limit of quantification of the method were calculated as 1.3 µg L-1 and 4.3 µg L-1, respectively. The developed method was applied to three different certified reference materials (TMDA-64.3, NIST-1573A Tomato Leaves and NIST-1570a Spinach Leaves). In addition, addition-recovery studies were conducted on chili pepper, black pepper and water samples.