İskemik inme hastalarında nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı ve platelet mass indeksinin önemi
Clinical significance of neutrophil lymphocyte rate, platelet lymphocyte ratio and platelet mass index in patients with ischemic stroke
- Tez No: 825908
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYRAN BOZKURT BABUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı, platelet mass indeks
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda akut iskemik inme tanısı alan hastalarda nötrofil-lenfosit oranı (NLO), platelet-lenfosit oranı (PLO), platelet mass indeksinin (PMI) klinik önemi ve prognoza katkısını saptamak amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: 01.01.2021-30.06.2022 tarihleri arasında akut iskemik inme tanısı alan dahil edilme ve dışlama kriterlerine uyan 321 hastanın verileri çalışmaya alındı. Parametreler; iskemik lezyon yeri, hastane içi Modifiye Rankin Skoru (MRS 1), 3 ay sonraki MRS (MRS 2), acil sonlanım ve hastane sonlanımına göre değerlendirildi. BULGULAR: MRS1 ve MRS2 de iyi klinik seyir gözlenen olgularda ortalama PLO değerlerinin kötü klinik seyir gözlenen olgulara göre daha düşük olduğu gözlendi (p değerleri sırasıyla p=0,034, p=0,02). NLO ortalama değerlerinin, MRS 1 ve MRS 2 de iyi klinik seyir gözlenen olgularda daha düşük olduğu tespit edildi (p değerleri sırasıyla p=0,010, p= 0,014). MRS 1 ve MRS 2' ye göre PMI değerleri arasında herhangi bir farklılık gözlenmedi (sırasıyla p değerleri p=0,588, p=0,887). PLO> 123.3129 değerlerde (AUC=0,571, p=0,0255), NLO> 3.0703 üstündeki değerlerde hastane içi MRS açısından kötü seyirli olabileceği (AUC=0,614, p=0,0003) tespit edildi. PLO>123.3129 üstündeki değerlerde (AUC=0,571 p=0,0266), NLO>3.0703 üstündeki değerlerde üç ay sonraki MRS skorunun kötü seyirli olabileceği (AUC=0,605, p=0,0008) tespit edildi. PLO düzeyi 155.102 üzerindeki değerlerde (AUC=0,591, p=0,0365), NLO için 2,5377 üzerindeki değerlerde ölüm olabileceği (AUC=0,631, p=0,0024) tespit edildi. SONUÇ: Sonuç olarak NLO ve PLO yüksekliğinin kötü prognozla ilişkili olduğu tespit edildi. PMI ile kötü sonlanım ve prognoz arasında anlamlı ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
AİM: The aim of our study was to determine the clinical significance and prognostic contribution of neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and platelet mass index (PMI) in patients with acute ischemic stroke. MATERİALS AND METHODS: Between January 1, 2021, and June 30, 2022, the data of 321 patients with acute ischemic stroke who met the inclusion and exclusion criteria were included in the study. Parameters were evaluated according to ischemic lesion location, in-hospital Modified Rankin Score (MRS 1), MRS 3 months later (MRS 2), emergency outcome, and hospital outcome. RESULTS: Mean PLR values were lower in patients with a good clinical course in MRS 1 and MRS 2 than in patients with a poor clinical course (p values of 0.034 and 0.02, respectively). Mean NLR values were lower in patients with a good clinical course in MRS 1 and MRS 2 (p values of 0.010 and 0.014, respectively). No difference was observed between PMI values according to MRS 1 and MRS 2 (p values of p = 0.588 and p = 0.887, respectively). It was determined that PLR> 123.3129 (AUC = 0.571, p = 0.0255) and NLR> 3.0703 (AUC = 0.614, p = 0.0003) may have a poor prognosis in terms of in-hospital MRS. PLR>123.3129 (AUC = 0.571, p = 0.0266) and NLR>3.0703 (AUC = 0.605, p = 0.0008) had a poor prognosis for MRS scores three months later. It was determined that death may occur at values above 155.102 for PLR (AUC = 0.591, p = 0.0365) and 2.5377 for NLR (AUC = 0.631, p = 0.0024). In conclusion, high NLR and PLR were found to be associated with a poor prognosis. PMI was not significantly associated with poor outcomes or prognosis. KEYWORDS: Acute ischemic stroke, neutrophil lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio, platelet mass index