Akut iskemik inmeli hastalarda erken dönemde nötrofil/lenfosit oranı ve bazı kan biyokimya ve seroloji sonuçlarının klinik ve radyolojik bulgularla birlikte değerlendirilmesi
Evaluation of early neutrophil to lymphocyte ratio and some laboratory parameters with radiologic findings in acute stroke patients
  1. Tez No: 478183
  2. Yazar: GÜLSÜM BAYANA ÇOMRUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİFE NEYAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Nötrofil lenfosit oranı, Trombosit lenfosit oranı, İskemik inme, Komplikasyon, NIHSS, Neutrophil to lymphocyte ratio, Platelet to lymphocyte ratio, Ischemic stroke, Complication, NIHSS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Nötrofil lenfosit oranının (NLR) bazı hastalıklarda prognozu öngörmede bir parametre olabileceği düşünülmektedir. Platelet lenfosit oranının (PLR) da benzer şekilde kullanılabileceği öne sürülmüştür. Bu çalışmada inme hastalarında akut dönemde bakılan NLR ve PLR'nin klinik, labaratuar ve görüntüleme bulgularıyla ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada Aralık 2015-Eylül 2016 arasında Gaziantep Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı' na başvuran 80 iskemik inme hastası retrospektif olarak değerlendirildi. İstatistik değerlendirmelerde, sosyodemografik özellikler, başvuru esnasındaki NIHSS ve mRS skorları, akut dönemdeki NLR ve PLR değerleri, kontrol kanlarındaki NLR ve PLR değerleri, bazı biyokimyasal ve serolojik parametreler, beyin görüntüleme özellikleri, Doppler USG, EKO, EKG bulguları, hastanede yatış sırasında çıkan komplikasyonların ve hastanede yatış süresi gibi değişkenlerin karşılıklı ilişkilerinin olup olmadığı araştırıldı. Değerlendirmeler sonucunda farklı zamanlarda bakılan NLR ve TLR oranları arasında farklılık izlenmedi. İnme ağırlığını değerlendirmek için belirlenen NLR kesim noktası 2,86' nın sensitivitesi %88,9, spesifitesi %72,6 olarak bulundu. Enfeksiyon bulgusu olmayan hastalarda kesim noktası tüm grupla benzer olarak 2,86 bulundu, sensitivitesi ve spesifitesi daha yüksekti (%100, %83, sırasıyla). NL oranı düşük hastaların yaş ortalaması, NIHSS, CRP, sedimentasyon, lökosit, trombosit değerleri ve hastanede yatış süreleri NL oranı yüksek olanlardan daha düşük bulundu. NL oranı yüksek hastalarda daha fazla oranda enfeksiyon bulgusu izlendi. TLR için bir kesme noktası elde edilemedi. TLR NLR ile ilişkili olarak bulunsa da benzer ilişkiler TLR için gösterilemedi Sonuç olarak erken dönemde bakılan NLR değerleri inmenin ağırlığını değerlendirmede, hastanede yatış süresini ve yatış sırasında enfeksiyon gelişme riski yüksek olan hastaları öngörmede kullanılabilir. NLR kesme noktası enfeksiyonu olmayan hastalarda tüm hasta grubuna benzer bulunmuştur. Hatta, yatış sırasında enfeksiyon gelişmeyen hastalarda duyarlılığı ve özgünlüğü daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) as well as platelet to lymphocyte ratio (PLR) was proposed to be a predictor for prognosis in some diseases. In the present study, the NLR and PLR values of the acute ischemic stroke cases were calculated and the clinical, laboratory and imaging findings were evalueted according to the NLR and PLR values of the cases. Eighty ischemic stroke patients, who were admitted to the Gaziantep University Neurology Department inpatient clinic between December 2015 and September 2016, were enrolled. Sociodemographic characteristics, NIHSS and mRS scores at the time of referral, NLR and PLR values in the acute phase, NLR and PLR values in the control blood, some biochemical and serological parameters, brain imaging features, Doppler ultrasound, echocardiography (ECHO), electrocardiography (ECG) findings, complications during in-patient follow up, and duration of hospitalization were investigated to find out if these parameters have a statistically important relationship or not. According to our results, the NLR and PLR values in the first and second blood samples were similar. NLR cut-off point in the whole group to assess the stroke severity was determined as 2,86 with high sensitivity and specificity (88.9% and 72.6%, respectively). The cut-off point was found to be 2.86 in the cases without infection which was similar with the whole group, with a higher sensitivity and specificity (100 % and 83 %, respectively). Mean age, NIHSS scores, CRP, sedimentation, leukocyte, platelet counts and duration of hospitalization in low NLR patients was found to be significantly lower than the cases with high NLR. More infections were detected in patients with high NLR during the in-patient follow up. A cut-off point for the TLR could not be obtained. TLR values were revealed a statistically significant positive relationship with NLR values; however similar associations could not be shown for other parameters that were searched. As a result, NLR in the acute phase of ischemic stroke may be used as a predictor of the severity of the stroke; duration of hospitalization and the risk of developing infections during in-patient follow up. Also NLR changes are seem likely to be effected from the ischemic stroke itself independently from the presence of infectious diseases.