Manifestations of double consciousness in Wole Soyinka's Death and the King's Horseman, The Lion and the Jewel, and The Invention
Wole Soyınka'nın Ölüm ve Kralın Süvarisi, Aslan ile Mücevher ve İcat isimli oyunlarında çifte bilinçliliğin dışavurumları
  1. Tez No: 825984
  2. Yazar: ASLI KUTLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARGARET JEANNE MARİE SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Soyinka, Du Bois, çifte bilinçlilik, (post)kolonyal drama, kültürel konumlanma, Soyinka, Du Bois, double consciousness, (post)colonial drama, cultural positioning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışma Nijeryalı oyun yazarı Wole Soyinka'nın üç oyununu, sırasıyla Ölüm ve Kralın Süvarisi (1975), Aslan ile Mücevher (1963) ve İcat (1959), çifte bilinçliliğin dışavurumları açısından incelemektedir. Yirminci yüzyılın başlarında W.E.B. Du Bois tarafından tanımlanmış olan çifte bilinçliliğin günümüzün postkolonyal teorilerinde, özellikle Homi K. Bhabha ve Stuart Hall'un kavramlarında, daha da geniş bir kavram ve fikir grubunu kapsayacak şekilde yankı bulduğu gösterilmektedir. Bu genişletilmiş çifte bilinçlilik anlayışı bu çalışmanın kavramsal çerçevesini oluşturmaktadır ve (bazıları Du Bois'dan alınmış olan) birtakım kolonyal ve postkolonyal temalar ve terimleri—renk çizgisi, peçe, ikinci görü, muğlaklık, öykünme, melezlik, kültürel kimlik, konumlanma, bir yüzergezer gösteren olarak ırk gibi—kapsamaktadır. Bu tez çalışması, çeşitli şekillerde kendini gösteren çifte bilinçliliğin Soyinka'nın oyunlarında ne şekillerde tezahür ettiğini tartışmakta ve göstermektedir. Bu çalışmada Soyinka'nın erken dönem oyunlarının çifte bilinçlilik ve politik bağlamları açısından çok sayıda temayı yoğunlaştırdığı, buna karşın bu temaların daha sonraki dönem oyunlarında birbirinden ayrı şekillerde ele alındığı bulunmuştur. Oyunların analizlerinin ters kronolojik sırada ele alınmış olması, Soyinka'nın bir oyun yazarı olarak gelişimini (geriye dönük olarak) gösterirken, yapısal bir sıralamaya da izin vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study explores three of Nigerian playwright Wole Soyinka's plays—Death and the King's Horseman (1975), The Lion and the Jewel (1963), and The Invention (1959), respectively—in terms of manifestations of double consciousness. Double consciousness as defined by W.E.B. Du Bois at the beginning of the twentieth century is shown to resonate in and through contemporary postcolonial theories, most significantly in concepts explored by Stuart Hall and Homi K. Bhabha, where it is shown to encompass a broader set of concepts and ideas. The expanded understanding of double consciousness provides a conceptual framework for this study and covers certain colonial and postcolonial themes and terms—some of them indebted to Du Bois—such as the colour line, the veil, second sight, ambivalence, mimicry, hybridity, cultural identity, positioning, and race as a floating signifier. This thesis argues and demonstrates how double consciousness, that appears in a variety of ways, can be observed in its various manifestations in Soyinka's plays. This study finds that Soyinka's earlier plays condense a great number of themes relevant to double consciousness and political contexts, whereas they are explored more individually in later plays. Presenting analyses of the plays in reverse chronological order allows for a structural sequencing while also demonstrating—through retrospect—Soyinka's development as a playwright.