Voleybolcularda fonksiyonel ve konvansiyonel alt ekstremite kuvvetlerinin denge ile arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between functional and conventional lower extremit forces and balance in volleyball players
  1. Tez No: 826012
  2. Yazar: NAZMİYE NUR TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KERİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Denge testleri, Fonksiyonel performans testleri, İzokinetik kuvvet, Diz kuvveti, Balance tests, Functional performance tests, Isokinetic strength, Knee strength
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, erkek voleybolcularda fonksiyonel performans testleri ve izokinetik testlerin denge ile arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Materyal ve Metot: Araştırmanın denek grubunu 18-35 yaş aralığında en az 5 yıl aktif spor yapmış voleybolcular oluşturmaktadır. Deneklere sağ ve sol alt ekstremite taraflarda farklı açısal hızlarda (60° 180° 240° ve 300°/sn.) izokinetik diz kuvvet testleri, Y denge testi, beş farklı FPT (TAA, ÜAA, ÇA, YÜAA, YRA) ve CSMI-TecnoBody PK-252 tek-çift ayak statik ve dinamik denge testi uygulanmıştır. Bulgular: DT ve NDT taraflarda 60° 180° 240° ve 300°/sn. diz kuvvetlerinde, FPT'lerde, FPT,Y-denge ve izokinetik testlerden elde edilen USİ'lerde, H/Q oranlarında ve Y-denge testi karşılaştırmalarında herhangi bir anlamlılığa rastlanmamıştır (p>0,05). DT taraf diz kuvvetleri ile Y-denge testi karşılaştırıldığında ANT parametresinde anlamlı farklılık görülmüş, NDT tarafta ise görülmemiştir (p>0,05). Farklı açısal hızlarda DT ve NDT taraflarda uygulanan kuvvet testlerinde ÇA, YÜAA ve YRA testlerinde anlamlılık bulunmuştur (p>0,05). NDT taraf Y-denge testi ile FPT'lerden anlamlılık bulunmazken DT taraf TAA negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir (p>0,05). Çift ve tek ayak statik-dinamik denge testleri karşılaştırmalarında anlamlılığa rastlanmamıştır (p>0,05). Statik ve dinamik çift ayak denge testi AFBS ve ATE parametrelerinde, statik denge testi sağ ve sol taraflarda AMLS Y-denge testi ile COPX de anlamlılık görülürken diğer parametrelerde anlamlılık görülmemiştir (p>0,05). Sonuç: Araştırmamızın sonuçları değerlendirildiğinde izokinetik testler, FPT'ler, USİ'ler, H/Q oranları ve Y-denge testinde sağ sol taraflarda karşılaştırmalar sonucu benzer bulguların ortaya çıktığı görülmüştür. FPT'lerde ÇA, YÜAA ve YRA test değerlendirmelerinde anlamlı sonuçların ortaya çıkması voleybolun kendine has adımlama tekniğinden kaynaklandığını göstermektedir. Statik- dinamik tek ve çift ayak denge değerlendirmelerinde ise DT ve NDT taraflar arası anlamlı farklar ortaya koymamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to examine the relationship between functional performance tests and isokinetic tests and balance in male volleyball players. Material and Method: The subject group of the research consists of volleyball players between the ages of 18-35 who have been active in sports for at least 5 years. Subjects were given isokinetic knee strength tests at different angular velocities (60° 180° 240° and 300°/sec.), Y balance test, five different FPTs (TAA, ÜAA, ÇA, YÜAA, YRA) and CSMI- TecnoBody PK-252 single-double foot static and dynamic balance test was applied. Results: 60° 180° 240° and 300°/sec on DT and NDT sides. No significance was found in knee strengths, FPTs, USIs obtained from FPT, Y-balance and isokinetic tests, H/Q ratios and Y-balance test comparisons (p>0.05). When the DT side knee strengths were compared with the Y-balance test, a significant difference was observed in the ANT parameter, but not on the NDT side (p>0.05). In the force tests applied on the DT and NDT sides at different angular velocities, significance was found in the ÇA, YÜAA and YRA tests (p>0.05). While no significance was found in FPTs with the NDT side Y-balance test, a negative relationship was found in the DT side TAA (p>0.05). No significant difference was found in the comparison of the static-dynamic balance tests of both feet and one foot (p>0.05). Static and dynamic bipedal balance test AFBS and ATE parameters, static balance test on the right and left sides AMLS Y-balance test and COPX were significant, while other parameters were not significant (p>0.05). Conclusion: When the results of our research were evaluated, it was seen that similar findings emerged as a result of comparisons on the right and left sides in isokinetic tests, FPTs, USIs, H/Q ratios and Y-balance test. The emergence of significant results in the CA, AAA and YRA test evaluations in FPTs shows that volleyball is due to its unique stepping technique. In the static-dynamic single and double foot balance assessments, DT and NDT did not reveal significant differences between the parties.