Tracing continuities within the mediterranean space
Akdeniz mekanında izlenen bir süreklilik
  1. Tez No: 82609
  2. Yazar: BURCU GÖKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mediterranean, Vernacular, Domestic Architecture, Spatial Structure, Inside-Outside, Continuity, Tension IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sayfa Bu tez çalışması, Akdeniz bölgesine ait bir dizi yerel ev tipinde ortak olarak bulunan bir mekansal yapıyılanmayı incelemektedir. Çalışmanın ana konusu, başlangıç olarak avlulu mimariye duyduğum ilgiye dayanmaktadır. Zengin ve karmaşık bir mekansal kalite yaratabilme özelliğine sahip olan avlu elemanı, bu anlamda teorik bir çalışma gerçekleştirmeye karar vermeden çok önce dahi ilgimi çeken bir konuydu. Güney İspanya'ya yaptığım seyahatlerden sonra bu ilgimi bir akademik çalışma halinde formüle etmeme yardımcı olan gözlemlerde bulunma fırsatını buldum. Aşağıdaki paragraflarda özetlediğim çalışmada konuyu özgün bir Akdeniz çerçevesi içinde ele almanın ve belirgin bir mimari alt yapı grubunu -yerel kent evleri- üzerinde yoğunlaşarak çalışmanın anlamlı olacağını farkettim. Tezin ilk bölümü öncelikle, çalışmanın belirlenmiş alanını ve ana amaç ve araçlarını açık bir biçimde ortaya koyan bir alt bölümle başlayıp, Femand Braudel'in Mediterranean and the Mediterranean World in the Age of Philip II adlı eseri üzerinde yoğunlaşan bir ikinci alt bolünle devam etmektedir. Bu eserde kurulan özgün Akdeniz mekanı kavramı incelenmekte ve tez çalışmasının teorik çerçevesine etkileri değerlendirilmektedir. Bunlardan sonra gelen son alt bölümde ise, hem tezin asıl çalışma konusuna bir fon oluşturanhem de tüm çalışmanın temeli olan teorik kurguyu yansıtan bir Akdeniz mekanı“resmi”çizilmektedir. Tezin odak konusunun tartışıldığı ikinci bölüm, üç alt bölümden oluşmaktadır. Bu alt bölümler, tartışmanın başlangıç noktası sayılabilecek olan ve Güney İspanya -Endülüs- kentlerinin eski dokusunda bulunan bir ev tipinin anlatıldığı bir giriş yazısını takip etmektedirler. İlk iki alt bölüm bu ev tipinin orijinini oluşturan Roma evinin ve daha sonra etki etmiş olan Kuzey Afrika Arap- İslam konut mimarisinin örneklerini incelemektedir. Bu örnekler mekansal kurgu açısından incelendiğinde -(yarı)açık merkezi bir mekan etrafıda- yapısal bir benzerlik gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Mekansal kurguda ortaya çıkan bu süreklilik, üçüncü alt bölümde, bir çeşit Türk ev tipine taşınmış ve bu da Akdeniz mekanı çerçevesinde ek bir durum olarak incelenmiştir. Üçüncü ve son bölüm, Le Corbusier'nin Akdeniz etrafındaki gezilerde edindiği gözlemlerine ve ikinci bölümde incelenen evlerle mekansal yapılanma açısından anlamlı bir süreklilik kurulabilen bir eserine değinerek tezi sonuçlandırmaktadır. Bu sonuç bölümü, önceki bölümde ele alınan anonim mimari örneklerinin tekrar değerlendirilmesi yerine Le Corbusier'nin, bu tezin konu ve teorik çerçevesiyle son derece ilişkili olan gözlem ve eserlerinin incelenmesi şeklinde oluşturulması uygun bulunmuştur. Zaman ve mekandaki bu son sıçrama, -geniş anlamda- mekansal süreklilik arayışı peşinde olan bu tez çalışmasının serbest ve açık uçlu araştırma mantığını da ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler Akdeniz, Yerel, Konut Mimarisi, Mekansal Yapı, İç-Dış, Süreklilik, Gerilim VI
Özet (Çeviri)
This thesis work presents the outcome of a study focused on a particular mode of spatial construction common to a number of vernacular house types found in the Mediterranean region. The main issue that is dealt with through this study is based on the initial interest about a specific architectural element; the courtyard. This element of spatial organisation has been a subject of attention for me -because of its rich and complex architectural quality- since before I formulated it as a theme for a theoretical study. My travels to Southern Spain helped me a great deal about this formulation process by giving me the clues of both a proper context; -the Mediterranean region, and a specific domain of study; -domestic vernacular architecture, as a base on which I developed the entire study that is briefly described in the following paragraphs. The first chapter provides primarily a direct explanation of the main objectives, tools and domain of study as an introductory section and continues with a second part that focuses on a work of Femand Braudel, The Mediterranean and the Mediterranean World in the Age of Philip II. The specific conception of the Mediterranean space constructed in this work is analysed and the way it contributed to the theoretical framework of the study is tried to be revealed. The last section of the first chapter puts forward a particular“picture”of the Mediterranean -doubtlessly influenced by that of Braudel-, which servesnot only as a background for the core issue but also demonstrates a theoretical structure present in the handling of all the material of study. The core issue is discussed in the second chapter of the thesis that is formed out of three main sections. These three sections are actually preceded by an introductory one that makes clear the starting point of the discussion, which proves to be a type of vernacular urban house found in Andalusia, Southern Spain. The two successive sections shift to the analyses of a number of domestic structures the first of which stands for the origin of the Andalusian house; -the Roman domus and the others for the later source of influence on it; the Morrocan and North African domestic architecture in general. The particular house types taken from these domains reveal a structural kinship in terms of their spatial construction manipulated by a dominant central (semi-)open space. This continuity carries the study to the analysis of a certain type of Turkish house -that shows a structural alliance to the former ones- as an additional case within the Mediterranean context. The third chapter has a conclusive command that is accomplished by discussing Le Corbusier's observations throughout his travels around the Mediterranean and a specific work of his that somehow displays a significant form of continuity with the cases in the former chapter. Instead of re-evaluating these examples of anonymous architecture, I found it more revealing to refer to Le Corbusier's certain remarks and works that prove to be extremely relevant to issues underlined in this thesis. This final shift in time and place also gives a further clue about the open-ended character of this particular study that is realised as a free-search after a spatial continuity, in the wide sense of the term.