Blok zinciri (Blockchain) teknolojisinin muhasebe, denetim ve finans alanlarına etkileri
The impact of blockchain technology on accounting, auditing and finance
- Tez No: 826091
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER TUNGA ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Blok Zinciri, Muhasebe, Denetim, Finans, Blockchain, Accounting, Auditing, Finance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma blok zinciri teknolojisinin muhasebe, denetim ve finans alanlarına etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Blok zinciri teknolojisi verilerin güvenli, değiştirilemez ve şeffaf bir şekilde saklanmasını ve paylaşılmasını sağlayan dağıtık bir dijital defter sistemidir. Bu teknoloji kripto para birimleri başta olmak üzere birçok alanda önemli yeniliklere ve dönüşümlere öncülük etmektedir. Blok zinciri teknolojisi, muhasebe bilgi sisteminde gerçek zamanlı ve şeffaf bir raporlama sağlayarak muhasebe standartlarını artırmaktadır. Denetim sürecinde ise akıllı sözleşmeler ile otomatik ve güvenilir bir denetim sağlayarak denetim maliyetlerini azaltmaktadır. Finansal teknoloji alanında ise merkezi olmayan bir finans sistemi ile hızlı, maliyet etkin ve güvenli bir değer transferi sağlamaktadır. Ancak, blok zinciri teknolojisinin yasal düzenlemeleri, standartları ve güvenliği gibi bazı zorluklar içermektedir. Bu nedenle, ilgili paydaşların işbirliği içinde olması gerekmektedir. Bu çalışma blok zinciri teknolojisinin halen gelişmekte olan bir araştırma alanı olduğu göz önünde bulundurularak mevcut literatürdeki bilgi ve verilere dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of blockchain technology on accounting, auditing and finance. Blockchain technology is a distributed digital ledger system that enables data to be stored and shared in a secure, immutable, and transparent manner. This technology leads to important innovations and transformations in many areas, especially cryptocurrencies. Blockchain technology increases accounting standards by providing real-time and transparent reporting in the accounting information system. Meanwhile, in the audit process, it reduces audit costs by providing an automated and reliable audit through smart contracts. On the other hand, in the field of financial technology, it provides a decentralized financial system and a fast, cost-effective and secure transfer of values. However, blockchain technology involves some challenges such as legal regulations, standards, and trustworthiness. Therefore, relevant stakeholders need to cooperate with each other. This study is based on the information and data in the existing literature, considering that blockchain technology is still an emerging area of research.