Design and implementation of a digital signal processor system using field programmable gate arrays
Dışarıdan programlanabilen kapı dizileri kullanarak sayısal sinyal işlemci sistemi tasarımı ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 82615
  2. Yazar: GÖKHAN GÜLTOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DSP, Veri Örnekleme, FPGA, VLSI, Yeniden Biçimlenebilen Bilgi İşlem, FFT. vı, DSP, Data Acquisition, FPGA, VLSI, Reconfigurable Computing, FFT. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
öz DIŞARIDAN PROGRAMLANABİLEN KAPI DİZİLERİ KULLANARAK SAYISAL SİNYAL İŞLEMCİ SİSTEMİ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GÜLTOPRAK, Gökhan Yüksek lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat AŞKAR Ocak 1999, 153 sayfa Sayısal sinyal işleme (DSP) elektronik endüstrisindeki en hızlı gelişen alanlardan biridir. Telekomünikasyon, veri iletişimi, telsiz iletişim, görüntü iyileştirme ve işleme, veri toplama, uzaktan duyumlama, radar, video işleme, yayıncılık, ses sentezleme ve tanıma gibi alanları da içeren geniş uygulama alanları vardır. Dışarıdan Program lanabilen Kapı Dizileri'nin (FPGA) mimari yapı ve kapasitelerindeki son gelişmeler, yüksek performanslı DSP uygulamaları için, daha önce çoğunlukla kullanılan genel amaçlı DSP ve Uygulamaya Özel Entegre Devre aygıtları gibi FPGA'leri de uygun kılmaktadır. Bu çalışmada, FPGA ler kullanılarak bir sayısal sinyal işlemci sistemi tasarlanmış ve gerçeHeştirilmiştir. Sistem, FPGA ler içeren bir Kişisel Bilgisayar Endüstriyel Sistem Mimarisi veriyolu uyumlu sayısal sinyal işleme ana karo, bir analog filtre yavru kartı ve iki kanal 12-bit analog-sayısal çevirici yavru kartından oluşur. Kartta, üçü zaman uzayında sinyal işleme, frekans uzayında sinyal işleme ve frekans bilgisinin sonradan işlenmesi gibi yüksek performanslı DSP uygulamaları için olmak üzere, beş adet FPGA kullanılmıştır. Sistem, çeşitli algoritmaların bilgisayar üzerinden yüklenebilmesi vekendisini donanımsal olarak şekillendirilebilmesi sayesinde çok esnek bir yapıdadır. Gösteri olarak saniyede 25 milyon örnek hi2inda 8 bit, işaretli vektör çarpma, 16 bit, işaretli vektör toplama, 16 bit, işaretli vektör çıkartma algoritmaları gerçekleştirilrniş ve kart üstünde test edilmiştir. Gerçekleştirme safhasında, baskı devre karû için şematik giriş yöntemi, FPGA tasarımı için donanım tanımlama dili girişi, simülasyon ve do nanım sentez yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A DIGITAL SIGNAL PROCESSOR SYSTEM USING FIELD PROGRAMMABLE GATE ARRAYS GÜLTOPRAK, Gökhan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat AŞKAR January 1999, 153 pages Digital signal processing (DSP) is one of the fastest-growing applications in the electronics industry. It is used in a wide range of applications including telecommuni cations, data communications, wireless communications, image enhancement and processing, data acquisition, remote sensing, radar, video processing, broadcasting, voice synthesis and recognition. Recent advances in both architecture and capacity of Field Programmable Gate Arrays (FPGA's) make them suitable for high performance DSP applications, previously dominated by general purpose DSP and Application Specific Integrated Circuit devices. In this study, a digital signal processor system is designed and implemented using FPGA's. The system comprises a Personal Computer Industrial System Architecture bus compliant DSP base board containing FPGA's, an anti-aliasing analog filter daughterboard, and a two channel, 12-bit analog-to-digital converter daughterboard. There are five FPGA's on the board, where three of them are dedicated to high- performance DSP applications like time-domain signal processing, frequency-domain signal processing and post-processing of frequency domain data. The system is so 111flexible that various algorithms can be downloaded from the host and the system hardwires itself accordingly. As a demonstration, 8-bit signed vector multiplication, 16-bit signed vector addition and vector subtraction algorithms at a rate of 25 mega- samples per second are implemented and tested on the board. For the implementation phase, schematic entry method is used for the printed circuit boards, hardware de scription language entry, simulation and hardware synthesis methods are employed for the FPGA designs.