Occupational safety problems and their solutions in construction industry of Turkey
Türk inşaat sektöründeki iş güvenliği sorunları ve çözümleri
  1. Tez No: 82624
  2. Yazar: MEHMET EMİN GÜRDİN
  3. Danışmanlar: DR. ENGİN ERANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, İnşaat Sektörü, Yapı İşleri Tüzükleri vı, Occupational Safety, Construction Industry, Construction Regulations IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz TURK İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ İŞ GÜVENLİĞİ SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ Gürdin, M. Emin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Engin Erant Eylül 1999, 107 sayfa Bu tezde, iş güvenliği ile ilgili bazı temel kavramlar incelenmiştir. Bu incelemede, inşaat şirketlerinin ve şantiyelerinin büyüklüğünün, bu temel kavramlara olan etkileri de ele alınmıştır. Ayrıca, bu tezde, Türk inşaat sektöründeki iş güvenliğinin gelişmesine yardımcı olacak bazı metodlann ve yaklaşımların ortaya çıkması amacıyla, Amerikan ve İngiliz inşaat sektörlerindeki iş güvenliği tüzükleri ve konuyla ilgili son gelişmeler incelenmiştir. Bununla birlikte, konuyla ilgili istatistiki veriler incelenmiş ve yorumlanmıştır. İş güvenliği açısından, inşaat sektörünün, diğer sektörlerle karşılaştırması yapılmıştır. Türk ve İngiliz inşaat sektörlerindeki iş kazası oranlan karşılaştırılmış ve bazı sonuçlar çıkarılmıştır.Sonuç olarak, Türkiye'de yürürlükte olan Yapı İşleri Tüzüğü'ndeki eksiklikler ve Türk inşaat sektörünün iş güvenliği ile ilgili sorunları saptanmıştır. Sonra da, bu sorunları çözümleyeceği ümit edilen bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OCCUPATIONAL SAFETY PROBLEMS AND THEIR SOLUTIONS IN CONSTRUCTION INDUSTRY OF TURKEY Gürcün, M. Emin M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Engin Erant September 1999, 107 pages In this thesis, some basic occupational safety concepts are analyzed. In the analysis of these concepts, the effects of the size of construction companies and sites to these basic concepts are also considered. This thesis also introduces construction regulations, recent developments about occupational safety in construction industries of United Kingdom and U.S.A. with the aim of helping to find some ways and approaches for the improvement of occupational safety in construction industry of Turkey. In addition, statistical data about the subject are compiled and interpreted. Comparison of the construction industry with other industries is performed from the occupational safety point of view. Incidence rates of the 111construction industry of United Kingdom are compared with that of Turkey and some conclusions are drawn. As a result, the deficiencies in construction regulations of Turkey and the occupational safety problems in construction industry of Turkey are determined. Then, some recommendations, expected to solve these problems, are given.