Bilimsel kavramların Kur'an meallerine taşınması sorunu - Bilgi toplumuna doğru Kur'an-ı Kerim örneğinde-
The problem of transferring scientific concepts to translations of the Qur'an - A case on towards a knowledge society the Holy Qur'an
- Tez No: 826251
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HİLMİ KARSLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bilgi toplumu, Bilim, Bilimsel konular, Fenni tefsir, Kur'an-ı Kerim, Meal, Tefsir, İslamiyet, Information society, Science, Scientific issues, Fenni commentary, Koran, Meaning, Commentary, Islam
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Kur'an ve bilim arasında nasıl bir ilişki olduğuna dair duyulan merak birçok araştırmacıyı bu alanda çalışma yapmaya yönlendirmektedir. Geçen asırda Kur'an ile fennî bilimlerin ilişkilendirilmesi“ilmî tefsir”adıyla karşılık bulmaktadır. Çağdaş dönem tefsiri içerisinde ise ilgili adın karşılığı olarak“bilimselci yorum, bilimsel yaklaşım, bilimsel ekol vb.”isimlendirmelerini görmek mümkündür. İslâm'ın bilgiye ve akla önem vermesi Kur'an'ı yorumlama faaliyetleri içerisinde bilimsel yaklaşım metodunun geliştirilmesine katkı sağlamıştır. Bu yaklaşıma göre, bilimsel veri ve argümanlar Kur'an'ın daha iyi anlaşılmasını sağlamak adına ayet yorumlarında kullanılabilmektedir. Bilimsel tefsir, savunanı ve eleştirenleriyle günümüze kadar ulaşmış bir yaklaşımdır. Konuyla ilgili tefsirler üzerinde birçok araştırma yapılmaktadır. Ancak mealler özelinde ilgili yaklaşımın etkilerine dair hususi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu tezde Salih Parlak'ın“Bilgi Toplumuna Doğru Kur'ân-ı Kerîm”adlı meâl çalışması örneği başta olmak üzere söz konusu yaklaşımın meallerdeki yansımalarının neler olduğu ve ne gibi sonuçlar doğurduğu incelenecektir. Bilimsel kavramların meallere taşınması sorunu Kur'an'ın dil dünyası ve muhtevasına etkisi üzerinden değerlendirilecektir. Nihayetinde bilimsel kavramların Kur'an tercümesi içerisinde yer almasının ortaya çıkardığı problemlere de dikkat çekilecektir.
Özet (Çeviri)
The curiosity about the relationship between the Quran and science has motivated many researchers to work in this field. In the last century, the association of the Quran with the natural sciences found its counterpart in the term 'scientific exegesis.' In contemporary Quranic exegesis, one can also find terms like 'scientific interpretation,' 'scientific approach,' and 'scientific school,' among others, as equivalents. Islam's emphasis on knowledge and reason has contributed to the development of a scientific approach in the interpretation of the Quran. According to this approach, scientific data and arguments can be used in the interpretation of Quranic verses to enhance understanding. Scientific exegesis has survived to the present day with both proponents and critics. There have been numerous studies on Quranic exegesis related to this topic. However, there is no specific study on the impact of this approach on translations. This thesis aims to examine the reflections of this approach in translations, focusing primarily on Salih Parlak's work 'Towards a Knowledge Society: Quranic Translation.' The study will analyze what the implications of this approach are and what results it produces in translations. The issue of translating scientific concepts into Quranic language will be evaluated in terms of its impact on the language and content of the Quran. Finally, attention will be drawn to the problems arising from the inclusion of scientific concepts in Quranic translations.